Belföld

WWF: Hülyeség és illegális volt Semjén svéd vadászata

Így summázta a miniszterelnök-helyettes szarvasvadászatát a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének svéd munkatársa.

A Klubrádiónak Tom Arnbom komplett hülyeségnek nevezte, hogy Semjén Zsolt éppen rénszarvasra vadászott Svédországban. Az illegális lehetett, mert a törvények náluk ezt tiltják, a svéd vadászok szórakoznának is a magyar miniszterelnök-helyettesen, ezen állatok kilövése semmilyen sportértékkel nem bír, mert gyakorlatilag háziasítottak.

A WWF munkatársa szerint Svédországban legtöbbször szervezett csoportok vadásznak, amiért a terület tulajdonosának fizetnek. Az ár attól függ, mit akarnak lőni: ha valaki jávorszarvasra vadászna, azt kvóta szerint teheti, de vadkanból annyit lőhet ki, amennyit csak szeretne.

A rénszarvasokkal más a helyzet, mert nincs vadon élő Svédországban. 

Finnországban és Norvégiában vannak, de náluk nincsenek, bár szabadon élnek, de a számik felügyelete alatt. Ők akár le is vághatják, vagy el is adhatják a vágás jogát egy harmadik személynek.

Mintha ketrecben lőne le egy állatot

De hogy vadászat lett volna? Ilyenről még nem is nagyon hallottam. Régebben lehetett olvasni németekről, akik ezt ketrecben tartott állatokkal tették meg, de az egész nagyon szokatlan.

Először egyébként Semjén Zsolt is jávorszarvast emlegetett, de később belátta ő is, rénszarvast lőtt.

Szerinte a vadászok köthettek ugyan egyezséget a számi földtulajdonossal, de egy háziasított rénszarvast nem nehéz kilőni, szelídek, van amelyik odamegy a gazdájához, ezért egy svéd sem vadászna rénszarvasra. A számik is inkább karámokban tartják az állatokat és ha kell, levágják azokat.

De lelőni? Ezt elképzelni is nehéz Svédországban, mert ilyet nem csinál senki. Egyszerűen nem megy senki rénszarvasra vadászni. Nagyon furcsa ez az egész, és hogy őszinte legyek, a rénszarvasvadászat nekünk, svédeknek elég hülyén hangzik.

Semjén Zsolt, a puskás ember
Az igazi vadász nem fotóztatja magát a szarvassal, miközben épp alázza.

Helikopter, terelésre

Tom Arnbom emlékeztetett rá, a számik terelni is szokták a rénszarvasokat helikopterrel, ez nem szokatlan, a lelövésük ugyanakkor igen, mert az teljesen illegális.

A lappok szerint illegális is lehetett Semjén vadászata
A svédországi számik, azaz lappok kifogásolják, ahogy Magyarország miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt vadászott az ország északi részén –

Mindenesetre elég költséges lehetett elejteni ezt az állatot. Valószínűleg minden idők legdrágább svéd rénszarvasáról van szó.

Semjén felesége nem engedné, hogy ő fizesse a külföldi vadászatokat
De ha nem politikusi minőségében hívják meg ilyen eseményekre üzletemberek, akkor az nem is lehet korrupció.

A svédek is rárepültek Semjénre

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy már a legnagyobb svéd lap is Semjén vadászatával foglalkozik. Az Aftonbladet című újság a miniszterelnök-helyettes luxusvadászata kapcsán kiemeli, hogy a Magyar Nemzet által feltárt, titokban megrendezett kirándulások felvetik a korrupció gyanúját, ami igen rosszul jön a kormánynak a választás előtt. A svéd lap újságírói a fényképek alapján próbálták azonosítani, pontosan hol ejthette el zsákmányát a magyar politikus, de még nem tudták megállapítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik