Belföld
Hungarian Prime Minister Viktor Orban greet supporters as he arrives to deliver a speech in front of the Hungarian Parliament in  Budapest on March 15, 2018, during the official commemoration of the 170th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war.

Tens of thousands of supporters of Hungary's Prime Minister Viktor Orban took to the streets of Budapest on Thursday in a mass show of force before the elections on April 8. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK STF

Az uniós pénzeket ellenőrző bizottság elnökét elkeseríti, ami Magyarországon zajlik

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 22. 13:43

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványairól írt csütörtökön, a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió pedig a magyar kormány és az Európai Parlament viszonyáról közölt összeállítást.

A Deutschlandfunk Európa ma című magazinműsorában A bűnbaknak elege van címmel közölt összeállítást a kormány és az Európai Parlament (EP) viszonyáról, megszólaltatva az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnökét. Ingeborg Grässle elmondta: leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy miként lehetséges, hogy az európai uniós források felhasználására kiírt pályázatok 36 százalékán csak egy ajánlattevő indul.

Legutóbbi magyarországi látogatásáról elmondta, hogy jól, de nem szívesen emlékszik az útra. A többi között megjegyezte, az EU-s források felhasználását intéző állami intézmények sajnos megtagadták az együttműködést a bizottság küldöttségével.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa jelezte, hogy újabb látogatást tehetnek Magyarországon.

Hozzátette, hogy elszomorítják a magyarországi fejlemények, ha felidézi, mit is jelentettek a magyarok korábban a németeknek.

A vasfüggöny lerántása és a berlini fal ledöntése révén végtelenül sokat köszönünk a magyaroknak, most viszont az állam által vezérelt korrupció és egy megromlott rendszer gyanújával kell szembesülni, így csak azt tudom mondani, hogy ezt ki kell vizsgálni

– emelte ki Ingeborg Grässle.

A FAZ Rossz fény vetül a magyar jegybankra címmel közölte Michaela Seiser írását, aki kiemelte, hogy az MNB-nek olyan alapítványai vannak, amelyekre a korrupció és a jegybankok számára tiltott monetáris finanszírozás árnyéka vetül.

Mint írta, máshol elképzelhetetlen lenne, hogy a jegybank alapítványokat működtessen, és az is párját ritkítja, hogy az ország gazdasági teljesítményének 1 százalékával felérő összeget áramoltatnak ezekbe a szervezetekbe.

Elemzőket idézve úgy fogalmazott, hogy az alapítványok példaszerűen képviselik az átláthatatlanság és a meggazdagodás rendszerét, amely Orbán Viktor kormányfő tevékenysége alatt kifejlődött.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.