Belföld

Így szavazhat ön, ha kórházban van vagy hajléktalan

Aki mozgóurnát szerezne, az figyeljen jól, itt vannak a szabályok.

Azok a fekvőbetegek, akik az április 8-i választás napján nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, átjelentkezhetnek és mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz. Akik például fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben vagy otthonuktól távol, családjuknál történő ápolás miatt nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, de élni kívánnak a jogukkal, át kell jelentkezniük az ellátó intézmény helye szerinti településre.

Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online a www.valasztas.hu oldalon keresztül. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A helyi választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. Az így átjelentkezett választó pedig már kérheti a mozgóurnát a szavazáshoz.

És akkor a mozgóurna szabályai

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Pusztán kényelmi okra, vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják. Annak, aki saját szavazókörében kíván mozgóurna útján szavazni, csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb április 6-án 16 óráig meg kell érkeznie ahhoz a helyi választási irodához, aminek szavazóköri névjegyzékében szerepel a választó, vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz. A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell az igénylés okát is.

Így szavazhatnak a hajléktalanok

Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalan embereknek, ha élni akarnak szavazati jogukkal. A Menhely Alapítvány a honlapján azt írta, március 23-ig regisztrálniuk kell azoknak, akiknek üres a lakcímkártyájuk, ha a bejelentett lakcímük – lakó- vagy tartózkodási helyük – megszűnt, vagy már lejárt a tartózkodási hely bejelentkezésük.

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online lehet. A szavazók így csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőkre nem. Ha csak bejelentett tartózkodási helye – ideiglenes lakcíme – van egy hajléktalan embernek, akkor az ideiglenes lakcíme szerint kerül be automatikusan a névjegyzékbe, és ott szavazhat érvényes személyi okmányaival listára és egyéni képviselőre is.

Ha van bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye – állandó vagy ideiglenes lakcíme -, de nem ott tartózkodik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol ténylegesen tartózkodik. Ezt úgy teheti meg, hogy átjelentkezésre irányuló írásbeli kérelmet nyújt be a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti választási irodához. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon – április 6-án 16 óráig – kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.

Ha valakinek települési szintű lakóhely bejelentése – csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kallos Bea)

Ajánlott videó