Belföld

Elios-ügy: Tiborcz után csoda történt

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Osztalék előtt osztódás. A cég megduplázódott, miután Orbán veje kiszállt.

A Népszava a Pest megyei cégbíróságon a korábban Tiborcz István érdekeltségében lévő Green Investments and Solutions Kft. adatai iránt érdeklődött, amikor kiderült, hogy az

két külön cégnek tekintendő.

A kft.-ből azonos néven, eltérő cégjegyzék- és adószámon kettő is létezik, ami zavart is keltett a bíróságon, hiszen az egyiket vélhetően ki kellett volna vezetni a cégjegyzékből.

A Green Investments and Solutions Kft. 2015-ig volt Orbán Viktor vejének tulajdonában. A Népszava szerint ekkor történhetett valami hiba, ami miatt az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapja szerint a cégnek ma is kétféle állapota hatályos.

A név azonos, de tavaly nyáron eltérő európai uniós azonosítót is kaptak, így – noha szabályosan nem volna lehetőség cégduplázásra – mégis mindkét verzió önálló, létező társaságnak tekinthető.

Egy névtelenséget kérő jogász a lapnak summásan úgy fogalmazott:

Ilyen biztosan nem történik véletlenül.

A cégduplázódás után vették ki az Elios tulajdonosai az osztalékot 2015-ben. A 972 millió forint felét, 486 milliót kapott a Green Investments. A Népszava szerint az a kérdés, hogy melyik, de ezt csak olyan nyilvántartásokból lehetne megállapítani, amelyekbe csak a nyomozó ügyészség tekinthet be.

Elios-ügy: az ügyészség időt kért
Májusig hosszabbította meg a nyomozás határidejét a Pest Megyei Főügyészség.

Korábban a G7 azt írta, hogy Tiborcz István nem vett ki osztalékot a cégből, de több milliárd forinttal gazdagodott, amikor a WHB megszerezte 50 százalékos részesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik