Belföld
Budapest, 2017. szeptember 27.
A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Dupla ösztöndíj, tartozáselengedés – diákhiteles rendszerváltást ígér az ellenzék

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 03. 21. 05:58

Már több mint 19 ezer diákhiteles szerződését mondták fel a törlesztés elmaradása miatt, a teljes hitelösszeg elengedésével viszont csak 30 nagycsaládos nő élt idén. A legerősebb politikai szereplőket arról kérdeztük, hogy hogyan változtatnák meg a diákhitel rendszerét és mivel segítenék azokat, akik összeomlottak a törlesztési terhek alatt.
Korábban a témában:

A diákhitel a többi piaci hitelhez képest kedvező – ráadásul aki megteheti, hogy nem éli fel az igényelt összeget, akár még ügyesen be is fektetheti –, sokaknak azonban komoly tehertétel a törlesztés. Még úgy is, hogy október óta kamatmentes a Diákhitel2, a nagycsaládos anyáknál elengedik a tartozást és idén már a cafetériából is törleszthető minkét konstrukció. A 2001-es indulása óta 58 599 hallgató vett fel Diákhitel1-et és 29 539-en részesültek Diákhitel2-ben: a Diákhitel1 szabadfelhasználású, míg a 2-es konstrukcióból csak a tandíjat lehet törleszteni.

Kevesebb mint egy hónappal az országgyűlési választás előtt a legerősebb szereplőket – a Fideszt, az MSZP-Párbeszédet, a Jobbikot, az LMP-t, a DK-t és az Együttöt – reformelképzeléseikről és a bedőlt hitelesek ügyéről kérdeztük. Megkeresésünkre egyedül a Fidesz nem válaszolt.

Abban a legtöbb ellenzéki párt egyetért, hogy a diákhitelt nem lehet haszontalannak nevezni, hiszen diplomához segíti a fiatalokat. Azonban abban is egyetértenek, hogy a jelenlegi rendszert az előnyök megtartása mellett úgy kell átalakítani, hogy a diákhitel ne bújtatott tandíjként működjön, és ne jelentse a jövő elzálogosítását.

Lenullázás vagy halasztás

Az MSZP-Párbeszéd és az Együtt a diploma megszerzése után elengedné a teljes hitelösszeget, akik pedig már visszafizették tartozásukat, adójóváírás formájában kaphatnák vissza pénzüket. Sőt, az Együtt azokat is adójóváírással kompenzálná, akik önerőből, a Diákhitel2 nélkül végeztek el költségtérítéses képzést.

A Jobbik szerint a diákhitelt csak azok számára kellene elérhetővé tenni, akik enélkül nem tudnák vállalni a felsőoktatással járó költségeket. Nekik viszont kamattámogatást és olyan konstrukciót kínálnának, ami nem terheli a hitelfelvevőket évtizedeken át. A párt nehezményezi, hogy az előnyök bemutatása mellett az állam és a Diákhitel Központ nem nyomatékosította megfelelően a hitelfelvétellel járó lehetséges veszélyeket, így a Jobbik a reális képet bemutató marketinggel segítené a mérlegelést.

A DK szintén nem engedné el a tartozások teljes összegét, viszont a jelenlegi rendszernél rugalmasabb megoldást nyújtanának a hitel halasztására, felfüggesztésére vagy részleges fizetésére.

Budapest, 2011. december 19.
A Diákhitel Központ Zrt. megújult ügyfélszolgálati irodája Budapesten.
MTI Fotó: Soós Lajos
A Diákhitel Központ Zrt. ügyfélszolgálati irodája Budapesten
MTI Fotó: Soós Lajos

Több ösztöndíj, ingyen diploma, családtámogatás

Az Együtt a szabadfelhasználású és leginkább a létfenntartásra elköltött Diákhitel1-et a hallgatói juttatásokra fordított költségvetési keret duplázásával tenné feleslegessé. Az LMP és a DK is emelne az ösztöndíjakon, konkrétumokat viszont nem árultak el. Az MSZP-Párbeszéd az első, míg az LMP az első három diploma megszerzését ingyenessé tenné. A DK szerényebben nyúlna a kérdéshez, ők a „rendkívül magas” tandíjakat csökkentenék.

Az LMP a családi pótlékot és a családi adókedvezményt azokra a családokra is kiterjesztené, ahol a legfeljebb 24 éves fiatal felsőoktatásban tanul. A Jobbik a nagycsaládosok válláról venné le a teljes terhet: üdvözlik, hogy a háromgyermekes nők tartozásának teljes összegét elengedik – erre vonatkozó javaslatot egyébként ők nyújtottak be 2014-ben –, azonban diszkriminatívnak tartják a férfiakra nézve, így rájuk is kiterjesztenék azt.

Szalmaszál a bedőlt hiteleseknek

Már több mint 19 ezer diákhiteles szerződését mondták fel, ők azok, akik tartósan elmulasztották a törlesztést, így tartozásukat és az összes felmerülő költséget egyösszegben kellene megfizetniük. A gyakran milliós összegeket köztartozásként hajtják be, tehát a Diákhitel Központ a NAV kezébe adja ezeket az ügyeket.

A Diákhitel1 esetében az Együtt biztosítaná, hogy továbbra is az eredeti feltételek mellett folytatódjon a törlesztés, míg a Diákhitel2-re kitalált adójóváírást bedőlt szerződéssel is lehetővé tennék.

A DK differenciálna: a diákhitel felmondását és köztartozásként való behajtását csak abban az esetben tartják indokoltnak, ha a hitelt felvevő nem működik együtt, illetve ha kimondottan rosszhiszeműen jár el, egyébként méltányos megállapodással segítenék a bedőlt hiteleseket. Az MSZP-Párbeszéd, a LMP és a Jobbik nem válaszolt arra a kérdésre, hogyan segítenék a felmondott szerződéssel rendelkező diákhiteleseket.

Kiemelt kép: Jászai Csaba / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.