Belföld választás 2018
Hannover, 2017. október 15.
Szavazóurnába dobja szavazatát egy nõ az alsó-szászországi parlamenti választáson Hannoverben 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Itt az esélyes ellenzéki jelöltek listája

24.hu
24.hu

2018. 03. 20. 11:27

A V18 közzétette azon ellenzéki jelöltek nevét és fényképét, akik a választókerületekben esélyesek a választási sikerre. A csoport ezzel segíteni kívánja azon választók döntését, akik arra a képviselőjelöltre kívánnak szavazni, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének legyőzésére.

Budapest, 2018. január 26.
Orbán Viktor kormányfõ az Andrej Babis cseh ügyvivõ miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Visszalépések nélkül is legyőzhető a Fidesz
A Republikon Intézet számításai szerint nincs szükség átfogó visszalépési megállapodásokra.

Nem egészen három héttel a választások előtt a V18 a rendelkezésre álló kutatási adatok alapján összeállította a Politikai Alternatíva Listáját. A csoport honlapján a mai nappal könnyen elérhetővé tette azoknak a jelölteknek a nevét és fényképét, akik a választókerületekben esélyesek a választási sikerre.

A V18 célja, hogy választókerületenként az általa legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltek bemutatásával segítse a választók döntését, akik ha kell, pártszimpátiájukat is félretéve arra a képviselőjelöltre kívánnak szavazni, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének legyőzésére

– mondta el Balázs Péter, korábbi külügyminiszter és EU-biztos, a V18 elnöke.

A V18 a választók részére készített áttekintést két csoportra osztotta. Az elsőbe azok az ellenzéki képviselőjelöltek tartoznak, akik a pártok további megegyezése nélkül is legyőzhetik a választókerületükben a Fidesz-KDNP jelöltjét, ha a választók többsége az ellenzéki jelöltre szavaz. A második csoportba azok a legesélyesebb képviselőjelölt-párok – néhány helyen jelöltek – kerülnek, akik közül az egyik valószínűleg akkor győzné le a kormánypárt jelöltjét, ha a másikat a pártja visszaléptetné.

A V18 nem kíván tanácsokat adni, csak a tényeket rögzíteni. A Politikai Alternatíva Listáján látható, hogy 25 választókerületben mindenfajta koordináció nélkül is nyerhet az ellenzék valamelyik jelöltje

– mondta el Raskó György agrárközgazdász, korábbi mezőgazdasági államtitkár, a V18 tagja.

Van további 40 választókerület, amelyben ellenzéki együttműködés esetén a Fidesz nem tud többséget szerezni; így az országos választásokat is elveszítheti

– tette hozzá Holoda Attila, olajmérnök, közgazdász, korábbi energiaügyi helyettes államtitkár, a V18 tagja.

A V18 a Politikai Alternatíva Listájában azt is közzétette, melyik kerületben mely ellenzéki pártoknak kellene együttműködniük.

További információ és a jelöltek listája itt található.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.