Belföld választás 2018

Orbánnak nem árthat Erzsi macska és Tibi atya

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 20. 12:41

Hiába a nyávogás, a prédikáció, egyikük sem képes jelentős mozgósításra.

Miután az ország leghíresebb macskája a DK mellé állt, Tibi atya pedig elítélte Orbán Viktor március 15-i fenyegetőzését, a Klubrádió annak járt utána, lehet-e ennek mozgósító ereje a választásra.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint az olyan viccoldalak, mint a részeges papé vagy az Erzsi for President azért népszerűek, mert üzeneteik egyszerűek, rendszerint az érzelmekre hatnak.

A könnyedebb tartalom nem kíván meg komoly politikai elköteleződést attól, aki megosztja, így lehetőség van konfliktusmentesen átadni ezeket a tartalmakat.

Az elemző szerint a Kétfarkú Kutyapárt által meghekkelt kormányzati plakátok óta terjed az ilyen jellegű humor.  

Az ELTE tudománytörténeti és tudományfilozófiai tanszékének oktatója szerint nem véletlenül kevesebb a kormánypárti, mint a kormánykritikus mém. Ropolyi László úgy véli, a baloldali és a jobboldali értékrend másként viszonyul a humorhoz.

Az ugyanakkor megfigyelhető, hogy a Fidesz az internetes mémek egy részét is ellenőrzése alatt tartja.

Mikecz Dániel szerint a kormánypárti oldalon sokkal erősebb a kapcsolat a mémgyártók és a párt között, mint az ellenzéknél. Egzakt kutatás nincs arra, hogy a mémek mennyire hatnak a szavazók tényleges döntésére, de azzal is számolni kell, hogy a humoros tartalom akár el is riaszthat a szavazástól.

Az ELTE oktatója szerint hiába népszerűek, hiába váltottak komoly hangnemre, sem Tibi atya, sem Erzsi nem képes jelentős mozgósításra. Ropolyi László úgy látja, mérhető politikai hatást nem váltanak ki az ilyen tartalmak. A Klubrádió szerette volna megszólaltatni Homonnay Gergelyt és Tibi atya – ahogy magukat nevezik – egyik ministránsát, de még nem válaszoltak.

Erzsébet Fenevadova és Homonnay Gergely: Orbán Viktor drága kincs, jó, ha van, de jobb, ha nincs
Mit akar Erzsébet Fenevadova? Tonhalat reggel, délben és este, ehhez púderillatú almot, és nyugalmat. Na és persze a világuralom sem lenne utolsó,
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.