Belföld

Kovács Zoltán: Magyarországon nem súlyosabb a korrupció, mint Európa többi részén

A kormányszóvivő szerint továbbra is a migránsozás és sorosozás szolgálja a Fidesz céljait.

„Virágzik az európai szélsőjobboldal – kérdezzék csak Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét”. Ezzel a címmel írt cikket az amerikai Newsweek hetilap a Fideszről, a közelgő magyarországi választás fényében.

Klasszikus Orbán-féle húzásnak nevezik Lázár János bécsi videóját: azt írják, a Fidesz a választók félelmeire játszik az iszlámmal és a bevándorlással szemben. A cikk szerint ez a legújabb lépés abban a politikai csatározásban, amely Orbánt az európai szélsőobboldalon népszerűvé, a Marine Le Pentől balra állók körében pedig gyűlöltté tette.

Emlékeztetnek: 2015-ben, amikor szíriai menekültek százezrei kezdték meg Európába tartó útjukat, a magyarok először segítőkészen álltak a parkokban és vasútállomásokon alvó, Franciaországba és Németországba tartó emberekhez. Ez a magatartás aztán gyorsan megváltozott, a Fidesz pedig kihasználta az Iszlám Államhoz köthető európai támadások miatt kialakult félelmet és dühöt.

Azt írják, működni látszik, hogy Orbán és pártja a menekültkvóta elutasítását és Soros Györgyöt állította kampánya középpontjába, bár egyesek szerint a miniszterelnök támogatottsága csökken. Az azonban Orbán kritikusai szerint sem kétséges, hogy a Fidesz nyer-e márciusban, csak az, hogy milyen arányban.

Mások mellett megszólal a cikkben Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki a korrupciós ügyek, így a Tiborcz-ügy kapcsán is azt állítja: Magyarországon nem súlyosabb a helyzet, mint Európa többi részén. Elmondja: a kormány nem büszke a korrupcióra, tudja, hogy küzdeni kell ellene, de az ezért felelős hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

Kovács beszélt arról is, hogy a hódmezővásárhelyi vereség csak „anomália” volt, a Fidesz céljait továbbra is a migráns- és Soros-ellenes retorika szolgálja, fenntartják, hogy „a valóságra csak szókimondással lehet rámutatni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik