Belföld

A NAV két hete hallgat arról, gyanúsítja-e költségvetési csalással a zuglói Fidesz-jelöltet

Hiába kért információkat az adóhatóságtól a Nemzeti Választási Bizottság arról, hogy Jelen Tamás, a Fidesz zuglói képviselőjelöltje gyanúsítottja-e egy súlyos gazdasági bűncselekmény ügyében indult nyomozásnak, a NAV igazgatóhelyettese nem ad hivatalos választ a kérdésekre. Az adóhatóságot Patyi András levele sem hatotta meg.

A fideszes Jelen Tamásra vonatkozó adatokat először a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-Párbeszédes delegáltja, Litresits András kérte Benkő Tibortól, a NAV igazgatóhelyettesétől. Litresits március 5-én telefonon, majd levélben is megkereste az adóhatóság vezetőjét. Azt írta neki:

Mai mobiltelefonos egyeztetésünk alapján kérem szíves írásbeli megerősítését, hogy 60300-648/2017. bü. (vagy esetlegesen más) ügyszám alatt dr. Jelen Tamás gyanúsított ellen üzletszerűen, bűnszervezetbe elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt a NAV (Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya) előtt büntetőeljárás van-e folyamatban.

Litresits többször is próbálkozott, ám válasz helyett a NAV a választási bizottság elnökéhez fordult azt firtatva, hogy a testület ellenzéki tagjának van-e egyáltalán jogosultsága ilyen típusú információkat kikérni.

Van egy nyomozás, és van egy idézés

Az egyelőre tisztázatlan történet azzal kezdődött, hogy a 24.hu birtokába került egy dokumentum, a rajta szereplő információk alapján egy gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézés másolata, amelyet – ha a papír hiteles – a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya küldött Jelen Tamásnak.

Az idézés miatt első körben az adóhatóságot kerestük meg, ahonnan az idézésen szereplő ügyszám alapján azt alábbi választ kaptuk:

Folyamatban lévő ügyről – a nyomozás érdekeire figyelemmel – nem áll módunkban tájékoztatást adni.

Azt követően, hogy a NAV elismerte: jelenleg is bűnügyi vizsgálat folyik az adott ügyszámon, Jelen Tamást is felhívtuk.

A fideszes politikus azonban többszöri, megismételt kérdésünkre sem volt hajlandó egyértelműen cáfolni vagy megerősíteni érintettségét. A képviselőjelölt újra és újra azt hangoztatta, nem tud arról, hogy indult volna ellene NAV-os nyomozás.

A NAV Jelennek azonnal válaszolt

Március 1-jén elküldtük Jelen Tamásnak a birtokunkba került dokumentumot is, hogy nyilatkozzon annak valódiságáról, de a politikus helyett egy nappal később az ügyvédje jelentkezett. Egy levelet küldött, amely szerint a NAV Bűnügyi Főosztálya azonnal rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás tárgyában, amikor bemutatták a tőlünk kapott idézésmásolatot.

A NAV feljelentéséről szóló levélben, amelyet Jelen is közzétett Facebook-oldalán, azonban nem szerepelt semmilyen konkrét azonosító: sem a politikus nevét, sem a nyomozás ügyszámát nem tüntették fel a dokumentumon.

Bár addig sem a 24.hu-n, sem sehol a magyar sajtóban nem jelent meg egyetlen sor sem a nyomozásról, március 5-én hétfőn a Pesti Srácok nyilvánosan megvédte Jelen Tamást.

Fotó: Facebook / Dr. Jelen Tamás

A portál cikkében lényegében azt állította, a NAV a hétvégén elindított és le is zárt egy belső vizsgálatot, amely rögtön igazolta, hogy a 24.hu birtokába került idézésen szereplő nyomozó valós személy ugyan, de a dokumentumban említett üggyel Jelent semmilyen formában nem lehet összefüggésbe hozni.

Az NVB-ben két hete várják a NAV válaszát

A Nemzeti Választási Bizottság MSZP-Párbeszédes tagja a Pesti Srácok cikkének megjelenése után fordult a NAV-hoz: ha valóban létezik egy lezárt vizsgálat Jelen ügyében, küldjék meg annak eredményét az NVB-nek, és tisztázzák a Fidesz politikusát a gyanú alól.

Litresits András tájékoztatása szerint – miután a NAV kétségbe vonta jogosultságát az információkérésre – Patyi András, az NVB elnöke azt közölte, hogy maga is kérte a képviselőjelöltre vonatkozó releváns információk kiadását. Patyi március 10-én küldött levelet a NAV-nak, jelezve, hogy egy képviselőjelölt mentelmi jogát érintő ügyről van szó, amelyben az NVB-nek van jogköre eljárni.

Patyi írásbeli tájékoztatást kért arról, hogy van-e Jelennel szemben megalapozott gyanúsítás valamilyen költségvetési csalás ügyben, de ő sem kap választ egy hete.

A 48 éves Jelen Tamás eddig nem tartozott a Fidesz élvonalához, eddig inkább a rendcsináló háttérember szerepét osztották rá. Még részletesebb politikusi életrajzot sem tettek közzé róla. A jogász-közgazdász végzettségű képviselőjelölt a tatabányai székhelyű Északdunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatója volt, amikor a 2010-es önkormányzati választás után a XI. kerület fideszes vezetése mellé nevezték ki társadalmi megbízatású alpolgármesternek.

A XIV. kerületbe alig egy évvel ezelőtt helyezték át. A Fidesz-elnökség 2017 elején döntötte el, hogy leveszi Papcsák Ferencet, a XIV. kerület korábbi polgármesterét és országgyűlési képviselőjét a választókerületi elnöki posztról. A 2014-es parlamenti választáson elbukott Papcsák listán bekerült ugyan a parlamentbe, de miután 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnökévé nevezték ki, lemondott mandátumáról.

A Fidesz vezetése Jelen Tamást a budapesti 8-as választókerület elnökének, majd képviselőjelöltjének tette meg. A zuglói választókerületben a napokban rendeltek el nyomozást a Fidesz ajánlásai ügyében, miután kiderült, hogy Lévai Katalin egykori MSZP-s esélyegyenlőségi miniszter új pártjának ajánló aláírásait részben a Fidesz ajánlásairól másolhatták. Az Index cikke alapján a nyomozás részeként mindkét párt ajánlóíveit lefoglalta a rendőrség.

Kiemelt kép: Facebook / Jelen Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik