Belföld

Négy megyében is a lehető legdurvább hófúvás miatt riasztás van érvényben

Több megyében harmadfokúra emelték a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, emellett országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az eső, ónos eső, havazás, illetve hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés a hófúvás miatt.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, míg Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint délutántól vált át egyre többfelé havazásba az eső, a viharos szél pedig többfelé magas hótorlaszokat emelhet. Kiemelték: szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére a sok eső, míg Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós ónos eső veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és több megyében elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Emellett országszerte havazásra és erős szélre is figyelmeztetnek. Korábbi cikkünkben ismertetett várható csapadékmennyiségek továbbra is érvényesek. A lényeg: a Nagykanizsa-Miskolc közötti, pár száz kilométeres sávban akár 15 centiméternyi hótakaró is megmaradhat, a Dunántúl nagy részén 40 milliméternyi csapadék hullhat.

Az ég szerelemére, ha tehetik, maradjanak otthon

A Magyar Közút arra kérte a járművezetőket, hogy a hófúvással és ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK) arra kérte az embereket, hogy szombat délutántól vasárnap délelőttig csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, kizárólag megfelelő mennyiségű üzemanyaggal megtankolt, téli gumiabronccsal felszerelt gépkocsikkal. Készítsenek be az autóba meleg ruhákat és takarókat, valamint szükség esetére némi élelmet és innivalót. Ügyeljenek a követési távolságra és a megváltozott útviszonyok szerinti vezetési sebességre.

Közölték, útnak indulás előtt kérik, hogy az emberek töltsék fel mobiltelefonjuk akkumulátorát és töltsék le az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik