Belföld választás 2018

Kiáltványt írt az Együtt az ellenzéki pártoknak

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 11. 11:54

Márciusi kiáltvány az ellenzéki pártokhoz címmel 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az Együtt, amelyben minden ellenzéki pártot arra szólítanak fel, hogy egymás kiszorítása helyett működjenek együtt a Fidesz legyőzése érdekében − jelentette be Juhász Péter pártelnök, aki szerint nemcsak tettetni kell az együttműködést, hanem cselekedni is kell érte. Az Együtt minden egyes ellenzéki székházára kifüggeszti a nyilatkozatot.
Korábban a témában:

Az Együtt 12 pontos kiáltványa szerint Hódmezővásárhely példája megmutatta, hogy le lehet győzni a Fideszt, de ehhez legalább 50 választókerületben meg kell állapodnia az ellenzéki pártoknak abban, hogy ki legyen az az egy, a győzelemre legesélyesebb jelölt, aki egyedüli ellenzékiként áll szemben a fideszes jelölttel. A legjobb ellenzéki jelölt pedig az, aki a többi párt szavazójának is a legelfogadhatóbb helyben, nem pedig az, akit nagyobb párt támogat.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy Hódmezővásárhely példájából sem tanultak az ellenzéki pártok

− tette hozzá Juhász Péter. Leszögezte: mi magunk legalább egy éve mondjuk, hogy a pártok listáját hagyni kell szabadon versenyezni, de az egyéni választókerületekben együtt kell működni.

Márciusi kiáltvány

Mint mondta, történelmi bűn, ha az ellenzék nem mutatja meg, hogy képes a pártérdekeket félretéve, a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve együttműködni egymással.  Ehhez képest egy héttel az ajánlásgyűjtés befejezése után még sehol, senki sem tett egy lépést sem azért, hogy legyen koordináció  − tette hozzá a pártelnök.

A kiáltvány leszögezi azt is: azok az ellenzéki pártok, amelyek azt állítják, hogy önállóan képesek a kormányváltásra, hazudnak. Mint ahogy hazugság az is, hogy az ellenzéki pártok már megállapodtak egymással, hiszen ma sincs teljes vagy széleskörű együttműködés a pártok között.

Az Együtt szerint a pártérdek helyett a nemzeti érdekeket kell előtérbe helyezni: a pártos töredékszavazatok helyett minél több ellenzéki mandátumra kell törekedni, de elfogadhatatlan az is, hogy bárki a párttámogatás mértékét helyezi előtérbe az összellenzéki győzelem esélyével.

Az Együtt márciusi nyilatkozata szerint mindazok, akik működnek együtt vagy csak néhány helyen működnek együtt, illetve szétforgácsolják az ellenzéket, a Fideszt segítik.

Juhász Péter arról is beszélt, nem az Együtt lesz az akadálya annak, hogy az ellenzéki koordinációban a Jobbik is részt vegyen. Ehhez azonban első lépésben meg kell tudnia egyeznie a demokratikus ellenzéki pártoknak, mert ha ők nem képesek erre, akkor a Jobbikkal sincs esély koordinációra.

Kiemelt kép: MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.