Belföld

Lemondatná Semjént Karácsony Gergely

Az országot pedig visszavezetné Európába.

Ha az MSZP-Párbeszéd április 8-án megkapja a választók bizalmát, akkor visszavezeti Magyarországot Európába. Ezt mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, miután találkozott Reiner Hoffmann-nal, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével.

Karácsony Gergely szerint a választók nemcsak arról dönthetnek, milyen lesz a belpolitika, hanem le is válthatják azt a kormányt, amely gátja annak, hogy Európa magára találjon és elinduljon egy olyan úton, ami Magyarországnak és a kelet-közép-európai régió országainak alapvető nemzeti érdeke.

Ők Magyarország hajóját visszavezetné Európába, a szociális Európa irányába, egy olyan Európába, amely a válságokon túl tud lépni. A teljes magyar társadalmat egy szociális, biztonságos és fejlődő Európa részeként szeretnénk látni a következő évtizedekben – mondta Karácsony.

A magyar emberek európai béreket és európai szociális biztonságot akarnak,  az a kormány, amely ezt akadályozza, az a magyar munkavállalók érdekével szemben politizál.

A Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével egyetértettek abban, hogy Európának egységes bérpolitikára van szüksége.

Ez nem egy olyan “buta és leegyszerűsített” javaslat, mint amivel a Jobbik próbálja félrevezetni az embereket, hanem az egységes európai minimálbér-politikáról, egységes munkavállalói jogokról és az európai társadalmi egységről szól.

Reiner Hoffmann arról beszélt: Európa nincs kimondottan jó állapotban, ezért fontos, hogy a tagállamok szoros együttműködésben egy politikai változást indítsanak el. Az embereknek látniuk kell, hogy Európa több egy közös piacnál, de ehhez erős szociális dimenzióra van szükség.

Európában lényeges béremelés kell a munkavállalóknak, semmi értelme, hogy a tagállamok azzal versenyeznek, hogy egyre alacsonyabb béreket fizetnek, egyre hosszabb munkaidőt követelnek.

A munkaerőpiac európai játékszabályaihoz európai minimálbér-szabályozás szükséges – mondta a német szakszervezeti vezető, aki jelezte, Berlinből nem tudja megállapítani, hogy a jelenlegi kormány kész-e arra, hogy ezt a fajta kurzusváltást támogassa Európában.

Hofmann érdeklődéssel és kíváncsisággal érkezett Budapestre, ahol szeretne képet alkotni arról, hogy a választások után lehetséges-e a kormányváltás. A találkozón részt vett Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke is.

Karácsony Gergely nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kormányra kerülve beengedne-e migránsokat az országba. Arra a kérdésre, mi a véleménye Semjén Zsolt KDNP-elnök nyilvánosságra került svédországi vadászatáról, azt mondta: Semjén Zsolt egy “korrupciós önvallomást” tett azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta, milyen drága hobbikat űz.

Szerinte egy politikusnál nagyon kényes, ha ez a hobbi drágább, mint amennyit a legális fizetése lehetővé tesz, nyilvánvaló, hogy Semjén Zsoltnak csak “lopott pénzből” lehetett pénze erre, ezért távoznia kell a magyar közéletből. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik