Belföld

Kósa számítógépén is van kémprogram, de nem érdekli

A téli rezsicsökkentés menetrendjét ismertette a miniszter, majd egészen meglepő dolgokat mondott.

A kormány hétfőn tárgyal a távhővel fűtők téli rezsicsökkentését szabályozó rendeletről, amely alapján a szolgáltatók az áprilisi számlákban érvényesítik a 12 ezer forintos támogatást. A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter közölte, napközben már egyeztettek a szolgáltatók szövetségével, az energiahivatal, a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca képviselőivel.

A kormány 12 ezer forintos támogatást ad a családoknak. 3,4 millió fogyasztó a gázszámláján keresztül kapja a segítséget, 650 ezer háztartásnál a távhő rezsijében érvényesítik a támogatást.

Kósa Lajos azt mondta, a távhőszolgáltatók az áprilisi számlákban írják jóvá a 12 ezer forintot. Ahol a fizetés fogyasztóhelyenként történik, ott a családok közvetlenül kapják a támogatást, ahol a társasház rendezi a távhőszámlát, ott a társasház kapja és dönti el, miként érvényesíti a tulajdonosok felé.

A kormányhatározat előírja majd a távhőszolgáltatóknak, hogy 15 napon belül kötelesek tájékoztatást adni a támogatásról a lakástulajdonosoknak. A szolgáltatók a levélben kitérnek arra is, hogy a bérbe adott ingatlanok esetében a bérleti szerződés alapján kell meghatározni a támogatás címzettjét.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) rendelkezésére áll a távhővel fűtők téli rezsicsökkentésének 7,8 milliárd forintos fedezete, amit április 15-ig átutalnak a szolgáltatóknak.Kósa Lajos tájékoztatott arról is, a Magyar Energiahivatal felügyeli, hogy minden távhővel fűtő fogyasztó megkapja-e a téli rezsicsökkentést.

A politikus kérdésekre válaszolva azt mondta, az ellenzéki pártok felelőssége  azoknak a “bizniszpártoknak” a működését, amelyek csak a pénzszerzésért indulnak a választáson, egyébként nem is léteznek. A Fidesz korábban kezdeményezte a többes ajánlás megszüntetését és a szükséges kopogtató cédulák számának 1500-ra emelését, de ezt az ellenzék nem támogatta.

Azt mondták, virágozzék ezer virág, most virágzik

– fogalmazott. Kósa egyébként a “kamupárt” kifejezést is inkább azokra az ellenzéki pártokra, a Párbeszédre, a Momentumra vagy az Együttre használná, amelyek hamisan azt a látszatot keltik, hogy komoly társadalmi támogatottság áll mögöttük. Márki-Zay Péter kapcsán a miniszter azt mondta, biztosan fut az ő számítógépén is kémprogram, de nem érdekli, szerinte ugyanis a modern információs világban ezzel együtt kell tudni élni. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik