Belföld

Tarlós István kitüntette az ATV műsorvezetőjét

Közben „egyes – elsősorban internetes – orgánumokat” vágyvezérelt újságírással vádolt meg.

„Az ATV-ben, illetve korábban a TV2-ben nyújtott magas színvonalú szerkesztői, műsorvezetői munkájáért” kapta meg a főváros sajtódíját Kárász Róbertderül ki a Budapest portálról. Rajta kívül a Magyar Katolikus Rádió közössége, Mottl Ágnes, a Hegyvidék Televízió ügyvezető igazgatója, Hlavay Richárd, az Inforádió szerkesztő-műsorvezetője, valamint Nyerges Zoltán Gyula, a Józsefváros újság főszerkesztője kapta meg a Csengery Antal-díjat.

Az átadón tartott beszédében a főpolgármester azt mondta: a díjat „azon újságíróknak, médiában dolgozó személyeknek, közösségeknek” adományozza a Fővárosi Közgyűlés, akik „huzamos időn át kiemelkedő tevékenységükkel a fővárost és a Fővárosi Önkormányzat működését érintő hírekről, információkról magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatást adtak az írott és elektronikus sajtón keresztül”.

Tarlós István a beszéd első felében a sajtószabadságot, mint az 1848-as forradalom vívmányát méltatta, majd annak a vélekedésének adott hangot, hogy „egyes – elsősorban internetes – orgánumok, sajtótermékek nem azt írják, mondják, ami a való, hanem azt, amit érzelmeik, nem egy esetben megbízójuk elvárása alapján láttatni szeretnének”. „Az objektív tények háttérbe szorításáról, a vágyvezérelt újságírásról sajnos napi tapasztalataink vannak a budapesti ügyek kapcsán” – állította, figyelmeztetve, hogy „az újságírás felelősség is, nemcsak hivatás”.

Külön örömét fejezte ki, hogy a Magyar Katolikus Rádió is részesült az elismerésben, amit összefüggésbe hozott a Fidesz kampányüzenetével, miszerint „a világban vallási üldözést elszenvedők túlnyomó többsége keresztény, a modern kori népvándorlás pedig Európa keresztény jellegét és arculatát veszélyezteti, különösen fontos hangsúlyozni, hogy kontinensünk keresztény gyökereit meg kell őrizni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik