Belföld

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon

Az M1 reggeli műsorának volt a vendége Szlávik József, infektológus főorvos, aki kijelentette, hogy ajánlott beadni a védőoltást, mert szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent. A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa azt mondta: „áprilistól novemberig tart a kullancssszezon , mivel azonban a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júliusig tart”. Hozzátette a védőoltás szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent.

A főorvos cáfolta azokat a tévhiteket, amik azt mondják, elég csak olajjal, benzinnel leönteni az állatot.

A kullancsot a szájszerve felett kell – például kullancscsipesszel – megfogni és kihúzni. Az állat összenyomása veszélyes is lehet, mert ettől még több kórokozót nyomhatnak vissza az emberi szervezetbe.

Köztudott, hogy a kullancsok többféle súlyos betegséget is hordozhatnak, ilyen például a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Előbbi minden második kullancsban benne van és nincs ellene védőoltás se, de az esetek 90-95 százalékában antibiotikum-kúrával gyógyítható – emelte ki az orvos. Vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után pedig csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI /Máthé Zoltán 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik