Belföld

Habony fél évvel Finkelstein halála után átvette a londoni céget

Habony Árpád egyszemélyes tulajdonos lett a londoni székhelyű Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-ben. Orbán Viktor nem hivatalos agytrösztje és a kormányoldali média egyik irányítója 2015-ben alapította a céget Arthur J. Finkelsteinnel. A híres, sőt, negatív kampányai miatt inkább hírhedt amerikai kampányszakember tavaly, 72 éves korában elhunyt.

Finkelstein amerikai magánvállalkozásán keresztül birtokolta a DBC 50 százalékát, ezért az 1972-ben alapított, New York államában bejegyzett Arthur J. Finkelstein & Associates Inc. a tanácsadó halála után is tulajdonos maradt.

Habony vélhetően kivásárolta a cég tulajdonrészét, majd a brit cégnyilvántartás szerint tavaly decemberben hivatalosan is bejelentette, hogy meghatározó, 75 százalék feletti befolyást szerzett a DBC-ben.

Finkelstein a halála előtti évtizedben az Orbán-kormánnyal állt a legszorosabb munkakapcsolatban. Éppen a Habony által felügyelt Századvég Alapítványon keresztül szerződtették Magyarországra.

Korábbi üzlettársa, George E. Birnbaum cége, a GEB International referenciaként hirdeti a honlapján, hogy hozzájárultak a Fidesz népszavazási sikereihez és a 2010-es kétharmados választási győzelemhez. Az amerikai pragmatikus kampánytechnikája azonban a Fidesz és a kormányzat 2010 utáni tevékenységére nyomta rá leginkább a bélyegét.

Finkelstein bizonyos körök számára kiváló húzó név volt a nemzetközi politikai tanácsadási bizniszben. A Figyelő korábban azt írta, hogy röviddel a DBC alapítása után megbízást kapott Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök stábjától, és a horvátországi Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) választási kampányában is besegített.

A londoni cégadatok szerint a 2016-os évet már tisztes bevétellel zárták. A DBC tőkéje három éve mindössze a cégalapításhoz szükséges 5000 font volt, de egy év később már 38 618 angol fontra emelkedett. A cég 2016-ban 133 618 fontot (50 millió forintot) termelt, amelyből 100 ezer fontot (37 millió forintot) vett ki osztalékként a két tulajdonos. A DBC szépen nőtt ugyan, de még a teljes profitja sem adna lehetőséget Habonynak a Nagy-Britannia, Franciaország és Magyarország között ingázó életmód finanszírozására. Budapesten egészen más bevételi kategóriákba lőttek ki a Habony-birodalomnak nevezett médiacégek, többek között azért, mert hatalmas állami hirdetésekhez jutottak.

A DBC-t a Századvég korábbi vezetője, Lánczi Tamás igazgatja, aki tavaly óta ezzel párhuzamosan a Schmitt Mária által felvásárolt Figyelő főszerkesztői posztját is betölti.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik