Belföld választás 2018
Budapest, 2013. március 17.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért".
MTI Fotó: Beliczay László

Orbán nélkül is durva jövőt jósol TGM

Nem bízik az ellenzékben, az egyetlen megoldásnak a szakértői kormányt tartaná.

A Klubrádió reggeli műsorában Tamás Gáspár Miklós azt mondta: a Fidesz választási rendszere miatt az ellenzék és a demokrácia is csapdahelyzetben van. A filozófus-publicista szerint a szisztéma két nagy szereplő versenyére épít, összefogásra kényszerít mindenkit, aki meg akarja dönteni az Orbán-rendszert. Ez minden mást felülír, az ellenzéki pártok programjai már nem számítanak, így nem is lehet demokratikus a választás sem.

Akkor lehet tényleges demokráciáról beszélni, ha viták és döntéshozatalok színterei átszövik a társadalom minden rétegét, a kistelepülésektől az országos politikáig.

Ez kiveszett a politikai életből, amit mutat a pártok, szakszervezetek csekély  taglétszáma. Az emberek nem hisznek a politikai tevékenység, a párbeszéd értelmében. A pártprogramok szinte teljes eltűnésével, a vásárhelyi választás utáni helyezkedésekkel megszűnik a demokratikus politika, a választók nem  szakpolitikai kérdések alapján döntenek,

ezt teljesen felülírja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének leváltása.

Budapest, 2013. március 17.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért".
MTI Fotó: Beliczay László
TGM: Így gondozd az Orbánodat
A filozófust megihlette Esterházy Péter, meg a magyar ellenzéki populáció.

 

Az már négy éve látható volt, hogy a Fidesz programja kiüresedett, a tekintélyelvűség végpontjára ért, hiszen elég volt annyit mondani: „Folytatjuk!”.

Tamás Gáspár Miklós az ellenzéket is bírálta, amiért harcol a győzelemért, de következményeit nem ismeri, valódi koncepció hiányában nem tudhatjuk, hogy esetleges győzelem után nem a NER-t vinné-e tovább, így pedig lutri az ellenzékiek egymás javára történő visszaléptetése is.

Egy zavaros koalíció helyett szerinte szakértői kormány kellene, „egy szakértői névsort fél óra alatt össze lehet állítani”.

A vásárhelyihez hasonló koordináció az egyéni körzetekben csak akkor válik érdemi együttműködéssé, ha az esetleges győzelem után a pártprogramok reménytelen összehangolása helyett egy szakértői kormány jön. Ez lehetőség lenne a közvélemény megnyugtatására, egy olyan, 1-1,5 éven át tartó átmeneti korszakra, amit már egy tisztességes, arányos keretek között tartott választás zárna le.

TGM az Elios-ügyről azt mondta: az nem felfoghatósága miatt lett botrány, hanem azért, mert az OLAF készítette a jelentést, az átlagemberek pedig úgy érzik, az ő helyzetük nem javult, hiszen a bürokrácia, a szociális politika, a bér- és adórendszer is katasztrofális, csak egy privilegizált szűk rétegnek kedvez.

Gyászjelentés a magyar bérekről
Egy OECD-elemzés szerint Magyarország az utolsó előtti a fizetési listán.  

Kiemelt fotó:MTI/ Beliczay László

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2004. szeptember 6.
Berend T. Iván történész, közgazdász előadást tart A globalizáció és hatása a centrum-periféria kapcsolatokra Európában címmel a Mindentudás Egyetemén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai tömbjének előadótermében.
MTI Fotó: Nándorfi Máté
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.