Belföld választás 2018
Budapest, 2013. március 17.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért".
MTI Fotó: Beliczay László

Orbán nélkül is durva jövőt jósol TGM

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 08. 11:02

Nem bízik az ellenzékben, az egyetlen megoldásnak a szakértői kormányt tartaná.

A Klubrádió reggeli műsorában Tamás Gáspár Miklós azt mondta: a Fidesz választási rendszere miatt az ellenzék és a demokrácia is csapdahelyzetben van. A filozófus-publicista szerint a szisztéma két nagy szereplő versenyére épít, összefogásra kényszerít mindenkit, aki meg akarja dönteni az Orbán-rendszert. Ez minden mást felülír, az ellenzéki pártok programjai már nem számítanak, így nem is lehet demokratikus a választás sem.

Akkor lehet tényleges demokráciáról beszélni, ha viták és döntéshozatalok színterei átszövik a társadalom minden rétegét, a kistelepülésektől az országos politikáig.

Ez kiveszett a politikai életből, amit mutat a pártok, szakszervezetek csekély  taglétszáma. Az emberek nem hisznek a politikai tevékenység, a párbeszéd értelmében. A pártprogramok szinte teljes eltűnésével, a vásárhelyi választás utáni helyezkedésekkel megszűnik a demokratikus politika, a választók nem  szakpolitikai kérdések alapján döntenek,

ezt teljesen felülírja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének leváltása.

Budapest, 2013. március 17.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért".
MTI Fotó: Beliczay László
TGM: Így gondozd az Orbánodat
A filozófust megihlette Esterházy Péter, meg a magyar ellenzéki populáció.

 

Az már négy éve látható volt, hogy a Fidesz programja kiüresedett, a tekintélyelvűség végpontjára ért, hiszen elég volt annyit mondani: „Folytatjuk!”.

Tamás Gáspár Miklós az ellenzéket is bírálta, amiért harcol a győzelemért, de következményeit nem ismeri, valódi koncepció hiányában nem tudhatjuk, hogy esetleges győzelem után nem a NER-t vinné-e tovább, így pedig lutri az ellenzékiek egymás javára történő visszaléptetése is.

Egy zavaros koalíció helyett szerinte szakértői kormány kellene, „egy szakértői névsort fél óra alatt össze lehet állítani”.

A vásárhelyihez hasonló koordináció az egyéni körzetekben csak akkor válik érdemi együttműködéssé, ha az esetleges győzelem után a pártprogramok reménytelen összehangolása helyett egy szakértői kormány jön. Ez lehetőség lenne a közvélemény megnyugtatására, egy olyan, 1-1,5 éven át tartó átmeneti korszakra, amit már egy tisztességes, arányos keretek között tartott választás zárna le.

TGM az Elios-ügyről azt mondta: az nem felfoghatósága miatt lett botrány, hanem azért, mert az OLAF készítette a jelentést, az átlagemberek pedig úgy érzik, az ő helyzetük nem javult, hiszen a bürokrácia, a szociális politika, a bér- és adórendszer is katasztrofális, csak egy privilegizált szűk rétegnek kedvez.

Gyászjelentés a magyar bérekről
Egy OECD-elemzés szerint Magyarország az utolsó előtti a fizetési listán.  

Kiemelt fotó:MTI/ Beliczay László

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.