Belföld

„Orbán miatt szégyellem, hogy magyar vagyok”

Mostanában nem igazán szeretek magyar lenni

– írja a Guardianen megjelent cikkében Karáth Kata, egy szabadúszó újságíró, aki jelenleg Magyarországon él. Az írás magyarul és angolul is olvasható az oldalon, a címe: „Orbán Viktor bigott elképzelései miatt szégyellem, hogy magyar vagyok”.

Gyűlölöm, hogy a világ számára nem vagyunk mások mint egy apró ország csordulásig tele szűkagyú emberekkel, akik egyenesen élvezik az elharapódzó zsarnokságot

– közölte a cikk szerzője.

Karáth Kata a leginkább azt gyűlöli, hogy a magyar kormány elő akarja írni, hogy ki az „igazi” magyar. Szerinte Magyarország valójában egy rendkívül sokszínű ország. „Magyarnak valljuk magunkat, de mostanra már genetikailag is nagy valószínűséggel német, szláv, török és még számtalan más eurázsiai nemzet izgalmas keveréke lettünk” – tette hozzá.

Magyarország nemcsak, hogy Európa páriája lett, de ez a hozzáállás teljesen elijeszti a progresszív és liberális magyar fiatalokat.

– írta Karáth Kata.

A cikk szerzője úgy véli, a fiataloknak bele kell kapcsolódniuk a politikába, ha nem akarják, hogy mások hozzanak döntést helyettük.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy Magyarország EU-s tagsága nem csak munka lehetőségekkel és a szabad mozgással jár, hanem az emberi jogok és a demokrácia elveinek tiszteletben tartása is beletartozik az egyezségbe.

Hozzátette, egyszerűen nem akarja elhinni, hogy ilyenekké váltunk.

De tudom, hogy egy nap végre abbahagyjuk majd az önsajnáltatást, elfogadjuk a másságot és felvállaljuk, hogy mi is az egymásra épülő identitások gyümölcse vagyunk. Akkor újra büszkén hívhatjuk magunkat magyarnak

– zárja az írását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik