Belföld

Kampányt indít az agrárkamara, hogy több marhahúst együnk

Szerda reggel sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs. Győrffy kiemelte, hogy a magyarországi marha- és borjúhús fogyasztás fejenként évente 2 – 2,5 kilogramm, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag harmada. Arról is beszélt, hogy az agrárkamaránál fontosnak tartják azt is, hogy fejlesszék a feldolgozó ipart annak érdekében, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű marhahúst állítsanak elő az ezzel foglalkozó cégek. Csak a belföldi üzletekben és vendéglátóhelyeken is elérhető, minőségi marhahússal képzelhető el a magyarországi marhahúsfogyasztás növelése – hangsúlyozta a NAK elnöke. Ezek mentén támogatni fognak minden olyan irányú törekvést, ami ezt a célt szolgálja.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon a szarvasmarha-állomány 2017-ben 864 ezer tonna volt. Ugyanebben az évben 106 ezer szarvasmarhát vágtak le – 64 százalékban tehenet és 23 százalékban bikát.

Mindez rávilágít arra, hogy idehaza jellemzően a tejkitermelésüket befejező teheneket vágják le, és nem kimondottan az étkezési célra tenyésztett húsmarhákat

– nyilatkozta Győrffy.

Az MTI tudósítása szerint, Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője az egészségügyi szempontokra hívta fel a figyelmet. A marhahús szerinte kiváló fehérje és vasforrás, emellett fontos vitaminokat tartalmaz, amik a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez kellenek. Magas cink- és foszfortartalma erősíti az immunrendszert, valamint a fogakat és a csontokat.

Kiemelt kép: Photo by Marka/UIG via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik