Belföld

Elhunyt Oláh Miklós, az Isten tudja görögkatolikus válaszadója

Rába Géza
Rába Géza

újságíró. 2018. 03. 07. 13:45

Életének 87. évében elhunyt Oláh Miklós görögkatolikus pap, a 24.hu Isten tudja cikksorozatának rendszeres válaszadója.

Miklós atya édesapja is görögkatolikus pap volt, így ő már gyermekkorában megismerkedett a papi élet és szolgálat egészével, és megszerette azt. Válságos években teljesítette feladatát, közvetlenül ki volt téve a Szibériába való száműzetés fenyegetésének is. Szolgált a fővárosban és kis falvakban egyaránt. A változás éveitől kezdődően tanított óvodától az egyetemig, minden korosztályt. Húsz éven át szolgált a Papnevelő Intézetben. Mindkét nagyapja tanító volt, és őt is jobban foglalkoztatta az élet, mint az elmélet.

Az emberekhez közel lenni és a mindennapi valóságra figyelni segítette őt a családi élet is. Utolsó éveiben már a dédunokákkal építgette a személyes kapcsolatokat, kitüntetésnek érezte, ha a kicsinyek barátjuknak nevezték őt. Mindig szeretett írni, olvasni, vagyis élő kapcsolatban lenni a viharzó emberiséggel. Évtizedek alatt sok cikke, tanulmánya jelent meg katolikus folyóiratokban.

Nagy tisztelője volt az életnek, és a teremtett világnak. Ezeket Isten léte bizonyítékának és üzenetének tartotta. Nem hitt a véletlenben, és a csodálatos világnak „csak úgy, magától” való kialakulásában. Fontosnak tartotta a gyermekek nevelését, vagyis értékrendet adni nekik, hogy életüket – ami megismételhetetlen – helyesen tudják élni a mindennapokban.

Vallotta:

Minden ember egyedülálló személyiség, de ugyanakkor a nagy közösség tagja is. Nagyon fontos a helyes egyensúly kialakítása és megélése. Mindenki felelős mindenkiért.

Oláh Miklós atya 2014-től, az Isten tudja cikksorozat indulásától részt vett a vallásközi párbeszéddel foglalkozó  csapat munkájában. Összesen 33 cikkünkben fejtette ki véleményét, nézetét, válaszolt kérdésünkre, mutatta fel a görögkatolikus tanításokat és azt, amivé őt formálta a vallása. Személyében egy igazán értékes, tájékozott és érzékeny embert ismertünk meg. Köszönjük, hogy ismerhettük őt!

Részvétünk a családnak és a barátoknak, nyugodjék békében!

Oláh Miklós (1931-2018)

Oláh Miklós Nagylétán született 1931. április 1-jén. Nyíregyházán szentelték pappá 1954. június 29-én. Áldozópapi szolgálatát Budapest-Kispesten segédlelkészként, Nagykállón segédlelkészként, Jánkmajtison parókusként, Budapest-Kispesten szórványlelkészként végezte. A Görögkatolikus Papnevelő Intézet spirituálisa volt, ami mellett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológiai tanáraként is dolgozott. 1988–1995 között Debrecenben volt parókus, majd 1995–2001 között a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora volt, illetve a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológiai tanára. 2001-től Hajdúszoboszlón volt parókus, ahol 2011-ben vonult nyugállományba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.