Belföld

A fideszes államtitkár vadászai 25 család megélhetését fenyegetik

A Tasó László nevével fémjelzett vadásztársaság ugyanazokon a földeken vadászik, ahol 25 család több ezer állata legel. A juhászok máshova nem tudják vinni őket, szerződésük viszont nincs és eddig sem volt a földekre.

Furcsa és veszélyes történet kerekedett ki a Hajdúhadháztól keletre fekvő, mintegy 1600 hektáros pusztán. A hvg cikke szerint a Hajdúhadházi Bocskai István Vadásztársaság szembekerült az itt dolgozó helyiekkel, akik évtizedek óta ezeket a földeket használják legeltetésre. A lap által megszólaltatott juhász szerint a vadászok meg is fenyegették őket, hogy

ha nem takarodnak innen, akkor kényszervágásra vitetik a birkákat.

Nem ilyen egyszerű

A terület a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik, tehát az államé. A minisztérium viszont ennek csak a 2,6 százalékát használja, a többi részét egy állami cég, a Kaszó Zrt. kezeli. A legelők az Európai Unió természetvédelmi egységét képezik, földalapú támogatást viszont nem lehívni, mert hivatalosan katonai terület. Ezért a bérlők, akik régen a legeltetésért cserébe a gazdáktól beszedték a pénzt, eltűntek. Viszont az ott maradt legelő állatok senkit sem zavartak: a helyiek meg tudtak egyezni mind a régi vadásztársasággal, mind a Honvédelmi Minisztériummal, de még az oroszokkal is.

A megszólaltatott juhász elmondása szerint már

az oroszok kivonulása előtt is legeltettek, akkor sem volt semmi gond, sőt még trágyát is segítettek kihordani.

Egy éve viszont nagyot fordult a kocka.

Az évtizedeken át itt működő vadásztársaságot körülbelül egy éve szorította ki az új, amelynek tiszteletbeli elnöke Tasó László, akit szintén egy éve neveztek ki a tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkárrá. Tasóék viszont nem tudtak megegyezni a helyiekkel, a viszony elmérgesedett, fenyegették és már fel is jelentették őket.

Uniós pénzek

Hvg úgy tudja, év végéig pontosítja a kormány, hogy mely honvédségi területekre lehet lehívni támogatást és melyekre nem. Erre a területre nagy valószínűség szerint lehetne – és ebből a viszonylatból már érthetőbb a vadásztársaság motivációja és viselkedése. Elnökük Nagy Gábor szerint, el kell zavarniuk az itt dolgozókat, mert tiltott módon legeltetnek. „A tulajdonos a magyar állam, a kezelője a Kaszó Zrt., amely viszont nem adhatja tovább bérbe a legelőt” – idézi őt a portál.

Bár a juhászoknak tényleg nincs a szerződésük a területről, de Nagyék sem bérlők, ugyanis ők csak a vadászati jogokat szerezték meg. A kérdés tehát nagy valószínűséggel a bíróságon fog eldőlni. A juhászok ettől függetlenül levelet írtak a Kaszó Zrt.-nek, Tasó Lászlónak, a környezetvédelmi hatóságnak és Orbán Viktornak is, de a válasz egyelőre nem érkezett. Ugyanígy tett Gőgös Zoltán MSZP alelnök, aki a Honvédelmi Minisztériumnak írt, a helyzet megoldását várva.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik