Belföld

Török Gábor: Orbán is kötne kényszerházasságot

Szerinte a kormányalakítás miatt a Fidesz is megállapodna valamelyik ellenzéki erővel.

Az InfoRádióban Török Gábor azt mondta, még most sem egyértelmű,  ki Orbán Viktor kihívója. 2010 óta nem dőlt el, nyitott kérdés maradt, hogy az ellenzéki pártok közül melyik a Fidesz fő riválisa. A politikai elemző szerint már ezért a szerepért is elhúzódó verseny alakult ki, a közvélemény-kutatások alapján pedig nincs egyértelmű végeredmény.

Az ellenzéken belül négy olyan erő van, amely bejuthat a parlamentbe: a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP, de egyértelmű kihívó híján inkább ellenzékekről kellene inkább beszélni. Török Gábor e sokszínűség ellenére elképzelhetőnek tart akár szokatlan koalíciókat is.

Abban nem nagyon van kétség bennem, hogy ha elméletileg előállna egy olyan helyzet, amikor az ellenzéknek, az ellenzéki politikai erőknek többségük van a magyar parlamentben, akkor lehet, hogy megkísérelnék a kormányalakítást.

Szerinte azt megítélni, hogy ez kormányképes kabinethez vezetne-e, jóval nehezebb kérdés, egy Jobbik-MSZP választási együttműködés is nehezen elképzelhető, bár látni ilyenre is példákat.

Ő azt sem zárja ki, hogy a Fidesz az MSZP-vel, a Jobbikkal vagy az LMP-vel kormányozzon, pedig köztük is  elképzelhetetlen távolságok vannak.

Török Gábor azt mondta, ha a Fidesznek hiányozna néhány mandátum a kormányalakításhoz, vélhetőleg megállapodna valamelyik jelenlegi ellenzéki erővel, hiszen – mint mondta – külföldön számtalan példát találni hasonlóra, mivel a politika nem a szeretetről, hanem az érdekekről szól.

Török Gábor: Azt érezni, hogy ez már a Fidesz hanyatló korszaka
Nagyinterjú az elemzővel a hódmezővásárhelyi politikai földrengés után Orbán Viktorról, a Fideszről, a centrális erőtérről, Lázár Jánosról és kettejük teniszmeccséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik