Belföld
termofold(960x640)(7).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Földügy: nagy uniós pofont kapott az Orbán-kormány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 06. 11:08

Jogsértő a mezőgazdasági földek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás.

Ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – közölte az Európai Unió Bírósága kedden. A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítélete szerint a magyar intézkedés sérti a tőke szabad mozgásának elvét.

A vitatott szabályozás a tőke szabad mozgásának korlátozását jelenti függetlenül attól, hogy rendelkezik-e a haszonélvezeti joguktól megfosztott személyek kártalanításáról, ugyanis a szabályozás megfosztja a más tagállamokból származó embereket annak lehetőségétől, hogy továbbra is éljenek haszonélvezeti jogukkal, vagy azt másokra átruházzák – írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy 2013 decemberében az Országgyűlés olyan törvényt fogadott el, amely 2014. május 1-jei hatállyal vagyoni kompenzáció nélkül megszüntette a gazdálkodó szervezetek és az ingatlantulajdonos nem közeli hozzátartozói javára mezőgazdasági ingatlanokra bejegyzett haszonélvezeti és használati jogait.

A szabályozással kapcsolatban a magyar bíróság azért fordult az unióhoz, mert meg akarta tudni, hogy a haszonélvezeti és használati jogok megszüntetése, és/vagy e jogok vagyoni kompenzáció nélküli törlése sérti-e az uniós alapszabadságokat.

Korábban az uniós főtanácsnok egyértelművé tette, a magyar szabályozás a tőke eredetén alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg és nem elfogadható a magyar kormány érve, hogy a szabályozás a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó tilalom kijátszását akadályozza meg. A főtanácsnok azt az érvet is elvetette, hogy a szabályozás azzal a közérdekű céllal lenne igazolható, hogy a termőföld csak az azt megművelő természetes személy tulajdonában lehessen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

Kommentek

5603647 03.08.2018 Flowers at the photos of the three Russian journalists killed in the Central African Republic, from right: Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko and Alexander Rastorguyev, outside the Central House of Journalists in Moscow. Ekaterina Chesnokova / Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.