Belföld
termofold(960x640)(7).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Földügy: nagy uniós pofont kapott az Orbán-kormány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 06. 11:08

Jogsértő a mezőgazdasági földek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás.

Ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – közölte az Európai Unió Bírósága kedden. A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítélete szerint a magyar intézkedés sérti a tőke szabad mozgásának elvét.

A vitatott szabályozás a tőke szabad mozgásának korlátozását jelenti függetlenül attól, hogy rendelkezik-e a haszonélvezeti joguktól megfosztott személyek kártalanításáról, ugyanis a szabályozás megfosztja a más tagállamokból származó embereket annak lehetőségétől, hogy továbbra is éljenek haszonélvezeti jogukkal, vagy azt másokra átruházzák – írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy 2013 decemberében az Országgyűlés olyan törvényt fogadott el, amely 2014. május 1-jei hatállyal vagyoni kompenzáció nélkül megszüntette a gazdálkodó szervezetek és az ingatlantulajdonos nem közeli hozzátartozói javára mezőgazdasági ingatlanokra bejegyzett haszonélvezeti és használati jogait.

A szabályozással kapcsolatban a magyar bíróság azért fordult az unióhoz, mert meg akarta tudni, hogy a haszonélvezeti és használati jogok megszüntetése, és/vagy e jogok vagyoni kompenzáció nélküli törlése sérti-e az uniós alapszabadságokat.

Korábban az uniós főtanácsnok egyértelművé tette, a magyar szabályozás a tőke eredetén alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg és nem elfogadható a magyar kormány érve, hogy a szabályozás a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó tilalom kijátszását akadályozza meg. A főtanácsnok azt az érvet is elvetette, hogy a szabályozás azzal a közérdekű céllal lenne igazolható, hogy a termőföld csak az azt megművelő természetes személy tulajdonában lehessen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.