Belföld

Fenyegetőzött, kiadták az Elios-adatokat Szekszárdon is

Negyven napja hiába kérte Szekszárd fideszes vezetésétől, hogy adják ki az önkormányzat adatait a Tiborcz István cégével kötött lámpaüzletről. Mezei László, az MSZP szekszárdi képviselője végül több, emelt hangú szócsata árán kényszerítette ki Ács Rezső polgármester válaszát az Elios-os megrendeléssel kapcsolatban.

A közvilágítás LED-es átalakítására az Elios Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott. Az OLAF jelentéséből tudható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett az akkori polgármesterrel, Horváth Istvánnal, és olyan pályázati feltételeket építettek a közbeszerzésbe, amelyeket kizárólag Orbán Viktor vejének érdekeltsége tudott teljesíteni.

Az önkormányzat végül a lehető legkevesebb információ kiadásával próbálta megúszni a kikényszerített adatszolgáltatást.

Hosszú hallgatás után azt végül elismerték, hogy rég tudtak az OLAF folyamatban lévő vizsgálatáról. A válaszlevél szerint a polgármester is megtette az észrevételeit az OLAF nyomozati anyagában szereplő állításokról.

Fontos kérdés volt, hogy a városvezetés milyen költség-haszon számítások alapján ugrott bele a beruházásba, amelyre az induláskor nem volt fedezet az önkormányzat kasszájában. Ács Rezső egyszerűen megkerülte válaszadást. Annyit közölt csipán, hogy a Sistrade, Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a cége megbízási szerződéssel készítette el a beruházás műszaki dokumentációját.

Azt sem részletezte a szekszárdi városvezetés, hogy a drága, más önkormányzatok számára is problémát okozó karbantartási munkákat, hogyan foglalták bele a szerződésbe. A polgármester szerint jelenleg évente írnak ki beszerzési eljárást a karbantartásra.

Mezei László elmondta, hogy már tavaly fényerőméréseket végeztetett a város egyes kereszteződéseiben, ahol a lámpacsere óta veszélyesen gyenge lett a világítást. A képviselő szerint ennek az az oka, hogy az Elios csak extra hosszú élettartamú lámpákkal volt képes a pályázati előírásoknak megfelelni, ezért mindenhol direkt alacsony teljesítményű lámpákat épített be, mert azok elvileg tovább működnek. A cég számára pénzügyileg kedvező kombináció azonban sötét utcákat eredményezett a városnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik