Belföld

A leghátrányosabb térségek felzárkózásáért indul kormányprogram

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 06. 15:53

Öt járás 104 települését és mintegy százezer embert érint a Végtelen lehetőség elnevezésű kísérleti program, amely a leghátrányosabb helyzetű régiók felzárkózását segíti elő a legjelentősebb civil és egyházi szervezetek, szeretetszolgálatok bevonásával – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon.

Czibere Károly a program elindítása alkalmából tartott fórumon kifejtette, hogy a mintát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már régóta futó, komoly eredményeket felmutató, Jelenlét elnevezésű programja adja;

ennek lényege az alapos problémafeltárás, az együttműködés a térségben működő önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, szociális ellátó hálózattal, egészségüggyel, tömegközlekedési szolgáltatókkal.

Úgy fogalmazott: az uniformizált megoldásoknak leáldozott, a kormány azokat a programokat részesíti előnyben, amelyek egy-egy térség „arcára” formálódnak. Kiemelte, a kísérleti projektek tapasztalatait hasznosítani fogják az ország más területein is, egy részük pedig reményeik szerint beépül majd a szociális szabályozási rendszerbe is.

Czibere kitért arra, Magyarország már eddig is komoly eredményeket tudott felmutatni a felzárkóztatásban, hiszen Európában példa nélküli az, hogy a roma emberek több mint negyven százaléka dolgozik, a roma gyerekeknek pedig csaknem száz százaléka jár óvodába.

A tavaly bejelentett, most elindult és négy éven át tartó projekt finanszírozására kétmilliárd forint áll rendelkezésre. A legfőbb cél az, hogy a járásokra kifejlesztett módszerek lehetőséget adjanak a program folytatására a pályázati időszak lejárta után is.

Az elért eredményeket szeretnék továbbvinni a következő európai uniós költségvetési ciklusban.

A program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kunhegyesi, a Magyar Református Szeretetszolgálat a cigándi, az Ökumenikus Segélyszervezet a gönci, a Baptista Szeretetszolgálat a baktalórántházai, a Katolikus Karitász pedig a sellyei járásban kezdi el a munkát.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a magyar-szlovák határ mentén található bodrogközi térség hanyatlása a trianoni diktátumig vezethető vissza, a mezőgazdasági munkások későbbi elvándorlását, majd a munkahelyek 1990 utáni sorozatos megszűnését sem az európai uniós, sem pedig a schengeni csatlakozás nem oldotta meg. Véleménye szerint a vidéki élet csak akkor tartható meg, ha a közösségek megmaradnak, újjáépülnek és célokat találnak. Az elmúlt évek munkáját a felzárkózás területén az hatotta át, hogy a segítséget nem holmi elefántcsonttornyokban kidolgozott elméletek merev alkalmazásával, hanem a jó gyakorlatok elterjesztésével kell a kívánt helyre juttatni.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: Jelenlét elnevezésű programjuk valójában egy szemléletet takar. Kiemelte: a “jóléti erkélyről” sokan tudni vélik, mire is kellene költeni a felzárkózási programokra szánt pénzeket, valójában azonban akkor lehet meglátni a problémákat, ha lehajolunk és közel megyünk a nehéz sorsú emberekhez. Hozzátette, a szegénység és a nyomorúság közötti alapvető különbség az, hogy míg az előbbinél vannak még célok, addig az utóbbi esetében olyan nagy a hiány mértéke, hogy a célok is eltűnnek. Minden településen más-más módszert alkalmaznak majd a hatékony segítségnyújtás érdekében.

Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális ágazatának vezetője a cigándi járásban megvalósuló programról szólva kifejtette: Bodroghalomban és Ricsén alakítanak ki úgynevezett Jelenlét-pontokat, ahol egyebek mellett közösségi konyhát, közösségi mosodát és kertet hoznak létre.

Céljuk a közösségvállalás a helyi önkormányzatokkal, közszolgáltatókkal, oktatási intézményekkel, egyházi közösségekkel, civil szervezetekkel, gazdasági szereplőkkel, valamint a nélkülöző, nehéz körülmények között élő emberekkel, családokkal, közösségekkel a szeretetszolgálat járási munkacsoportján keresztül.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.