Belföld

Komlóska polgármestere: A Fidesz kivégzi a falvakat

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Komlóska polgármestere, Köteles László, akinek települését a minap Lázár János becsmérelte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis azt mondta még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, hogy az emberek arról döntenek: olyan települést akarnak, mint Komlóska vagy Kübekháza, vagy egy Debrecenhez vagy Kaposvárhoz hasonlító polgári nagyvárost.

Köteles szerint – aki még 2014-ben is fideszes volt, tavasszal azonban a Gémesi György vezette, LMP-szövetséges Új Kezdet színeiben indul a parlamenti választásokon – Lázár szavai megmutatják, hogyan gondolkodik a magyar falvakról:

semmibe veszi őket, nem tevékenykedik a kistelepülésekért, csak a hasznukat élvezi.

A polgármester azt mondja, hogy a Fidesz-kormány a falvak önállóságának megszüntetésén dolgozik.

Számomra nyilvánvaló, hogy kivégzik a kistelepüléseket. (…) A Fidesz most tagadási szakaszban van, de a választások után meg fogják szüntetni a települések önállóságát.

Ez azzal járna, hogy nem lenne szükség apparátusra, elég lenne egy közmunkás és egy számítógép, az adatokat pedig a központnak kell továbbítani – mondja Köteles. Annak ellenére, hogy már most is alig működőképes az ország. Köteles elítéli a központosítást.

Komlóska ugyanis azért lett mára Európa egyik legsikeresebb települése, mert 1990-ben a közösség visszakapta önrendelkezési jogát (…) Egy diktatúrában azonban nincs szükség önrendelkezésre.

Köteles úgy látja, hogy az elmúlt húsz évnek az volt a lényege, hogy a településvezetőket és az egyházakat a kormánytól függővé tegyék. Magyarországon kétféle rendszer létezik egymás mellett: az államigazgatást felülről vezénylik, közben pedig a választott önkormányzati testületek és vezetői pozíciók kiüresednek.

Úgy gondolom, 2018 kérdése, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

A polgármester szerint a mindenkori hatalom tehet arról, hogy nem finanszírozza az önkormányzatok valós működési kiadásait, és erre a helyzetre nem az a megoldás, hogy az állam átvállalja a települések adósságait.

Így szorítják a településvezetők nyakát. Ha jól viselkednek, év végén kapnak annyi pénzt, hogy ne menjenek csődbe.

Hozzátette azt is, hogy azért nem volt eladósodva 1500 falu, mert azok nem kaptak hitelt, a városok viszont igen, és szándékosan hagyták őket eladósodni.

A Fidesz jóindulata nélkül nem lehet nyerni a pályázatokon, jegyezte meg Köteles László, és szerinte van összefüggés a központosítás és az uniós pénzek lehívása között.

Szóba került a migráció is. A polgármester szerint nagyon félnek az emberek, mert a kormány félrevezette őket az óriásplakátokkal és a tévés programokkal: „A hírekkel ellentétben sem az LMP, sem az Új Kezdet nem akar migránsokat betelepíteni.”

Azt is látja, hogy az emberek féltik a munkahelyüket vagy a vállalkozásukat. Egyik aktivistájukat meg is fenyegették, hogy ha a gyereke a kiválasztott középiskolába akar menni, akkor jó lenne, ha nem venne részt politikai eseményeken és nem posztolna az interneten.

Kiemelt kép: Komlóska, MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik