Belföld

Szentpéteri: fölcsillant a választási győzelem esélye

Még ha a világ legszabályosabb közbeszerzésén indul is a miniszterelnök veje, egy demokratikus, nyugati közvélemény azt sem viseli el. Ha ráadásul bűnszövetkezetben és hatalmas közpénzt eltulajdonítva végzik a munkát, annak híre eljut az emberekhez, még ha sokan nem tudják is, mi az az Elios.

– mondta Szentpéteri Nagy Richárd a Népszavának adott interjúban. A Méltányosság politikai elemző központ főmunkatársa a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás után látszó fideszes tehetetlenség kapcsán megjegyezte, minden kampánynak az a lényege, hogyan sikerül a vége. Szerinte elképzelhető, hogy a Soros-tematikát túl korán kezdte a Fidesz, így kifáradt, miközben meghalt Orbán Viktor legfőbb tanácsadója, Arthur J. Finkelstein, így ő már nem tud válaszolni arra, jó-e az irány, korrigálni viszont kellene, de megy a vonat, nehéz átszállni másik szerelvényre.

Szentpéteri elmondta, fenntartja állítását, amely szerint Orbánnak az MSZP-ben is vannak emberei, ugyanakkor úgy látja, a helyzet most azt az áldozatot kívánja a baloldaltól, hogy megtartsa az MSZP-t, azaz hogy az ellenzéki szavazó kalkulál a párt listájával.

Az elemző szerint eredetileg minden ellenzéki párt azzal számolt, hogy csak be kell jutni a parlamentbe, ám a hódmezővásárhelyi eredmény megcsillantotta a győzelem reményét. Karácsony Gergelyről pedig azt mondta, a jelenlegi mezőnyből a legnépszerűbb, elismertségét önazonos személyiségének, őszinte beszédmódjának köszönheti. Így fogalmazott:

A szeme ugyanazt mondja, mint a szája. Ezzel lehet az MSZP megmentője, még ha a szocialisták nem méltóak is arra, hogy megmentsék őket.

 

A baloldallal kapcsolatban még azt is megyjegyezte, hogy sok elmaradt politikai lépést már nem lehet bepótolni, ezért a baloldal kampányával – szemben a Fideszével – éppen az a baj, hogy túl későn fog finiselni. Úgy gondolja, a koordinált indulás tervei után egy integrált baloldali párt létrehozásánál kellene tartani, ám ez a feladat 2019-re marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik