Belföld

Valakik annyira besorosoztak a Rogán-minisztériumban, hogy kvótapaktumról hallucinál a komplett kormánysajtó

Egyszerre nagyon vicces és hajmeresztően ostoba összeesküvés-elméletet kezdett terjeszteni a kormánysajtó a hódmezővásárhelyi választási kudarc után. A feltehetően a Rogán Antal vezette kormánykommunikációért is felelős minisztériumban kiagyalt történet arról szól, hogy létezik egy „kvótapaktum”, amely az ellenzéki pártvezetők és Soros György megállapodásáról szól.

A kvótapaktumot az Origo dobta be először, állítólag miután „kiszivárgott” hozzájuk a dokumentum, amely arról szól, hogy milyen módon lehetne megverni a Fideszt az országgyűlési választáson. Kapaszkodjanak meg: úgy, ha a lehető legtöbb egyéni választókerületben visszalépkednek egymás javára a különböző ellenzéki jelöltek, és végül csak egyetlen valós kihívója marad mindenhol a kormánypárti jelöltnek.

De ezzel nincs vége, vannak még pikáns részei a sztorinak.

A Soros-paktum elmélet a pénteki Ripostban és Magyar Időkben is bombasztoriként van tálalva. Ezek alapján rekonstruáljuk ezt az érdekes elméletet, amelyről a csütörtöki kormányinfón Lázár János is úgy beszélt, mintha valóság lenne.

Soros György kiválogatta a migránspárti magyar képviselőjelölteket” – áll csupa nagybetűkkel a Ripost címlapján, a szöveg mögül gonoszan figyel Soros. Nem véletlenül, ugyanis az alcím szerint „sötét tervek” készülnek 66 választókerületben. A sötét terv, hogy koordinálhatnak az ellenzéki pártok azokban a választókerületekben, ahol nagyobb esély van nyerni a Fidesz ellen.

De hagyjuk a józan észt, a választási matematikát, a Ripost és a Magyar Idők szerint is arról van szó, hogy azért csak egy jelölt marad, mert Soros kijelölte, kik segítenek majd neki lebontani a kerítést, és erről kötött paktumot ellenzéki vezetőkkel.

Vajon ezt hogy kell elképzelni? Soros, Vona Gábor, Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Gyurcsány Ferenc összeültek, megnézték kik  a migránspárti jelöltek, írtak egy listát, összekeverték a vérüket viasszal, és egy nagy pecsétet nyomtak a paktum aljára? Egy ilyen dokumentum szivároghatott ki?

Nyilván teljesen abszurd, hogy egy „titkos dokumentumon” rögzítettek ilyesmit. Az már kevésbé, hogy a hódmezővásárhelyi eredmény után aktívabban kezdtek el egymással tárgyalni a pártok a koordinációról: az LMP már tárgyal is az MSZP-P-vel, a Momentum is nyitottabb, mint korábban volt, a DK is engedékenynek tűnik, szóval biztosan lesznek visszalépések.

Visszalépések akár az utolsó pillanatban is lehetnek, erről Gyurcsány beszélt a csütörtöki Magyar Narancsnak adott interjújában. Ott azt mondta, akár az utolsó napon is léphet vissza jelölt, ekkor filctollal kell majd lehúzni a szavazólapról a jelölt nevét, Gyurcsány szerint pont úgy, mint 1998-ban, amikor a Fidesz és az FKGP kötött paktumot az utolsó pillanatban.

Ez a filctollas dolog nagyon megtetszett valakinek, mert visszaköszönő toposz minden Soros-paktummal foglalkozó cikkben, csak az marad ki mindenhonnan, hogy ezt Gyurcsány milyen kontextusban dobta be. Mindenhol ördögi praktikaként írják le, hogy filctollal („FEKETE FILCTOLLAL”) kellhet lehúzni neveket a szavazólapról.

Az viszont érdekes, hogy 66 választókerületről írnak a kormánylapok. Úgy tűnik a 106 egyéni választókerületből ennyiben félti a Fidesz a pozícióját.

Arra gondolni sem merünk, hogy ennek a 66-nak a Sátán számához, a 666-hoz lehet valami köze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik