Belföld

Mátészalkán is az Elios dolgozott a közvilágításon

A Magyar Nemzet szerint Mátészalka lehetett az utolsó város, ahol az OLAF-jelentés által feltárt szisztéma szerint újították fel a közvilágítást. A lap azt írja, hogy más településekhez hasonlóan itt is az Elios végezte el a kivitelezést, a Sistrade pedig a tervezést. A beruházást az Európai Unió csalás elleni hivatala pedig azért nem vizsgálta, mert nem volt benne uniós pénz: Mátészalka banki hitelből finanszírozta a kiadást, ezzel hosszú távra eladósította magát.

A Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre tulajdonában álló Sistrade 2016. decemberben elkészített tendertervében azt javasolta a városnak, hogy 2373 darab lámpatestet cseréljenek ki. Erre rábólintott a fideszes Hanusi Péter vezette önkormányzat, és 350 millió forint keretösszegű hosszú lejáratú hitelt vettek fel rá. Az önkormányzati hitel felvételéhez a kormány hozzájárulása is kellett.

Öt ajánlat érkezett, ebből négyen 265 millió forintos árat számoltak, az Elios Innovatív Zrt. 262 milliós ajánlatot tett, és a miniszterelnök vejének volt cége kapta a megbízást. Hanusi Péter polgármester elégedett a beruházással, a Magyar Nemzetnek elmondta: nem kellett kihasználniuk a 350 millió forintos hitelkeretet, de ragaszkodtak „a legjobb minőségű Tungsram-Schréder” lámpatestekhez. Amint arról több cikkben is írtunk, az Elios a közbeszerzések során túlnyomó többségében a Tungsram-Schréder Zrt.-t alkalmazta beszállítóként.

Eközben a Népszava hiába érdeklődött a kormánynál, hogy Orbán Viktornak mekkora szerepe volt a közvilágítási szerződésekben. A lap hiába kereste a Miniszterelnökséget, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amely alá tartozik az uniós pénzek kifizetésével foglalkozó irányító hatóság, lapzártáig nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egyeztetett-e a fejlesztési miniszterrel a közvilágítási tenderekről.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik