Belföld

Közvélemény-kutatás: két újabb helyen is verhetőnek tűnik a Fidesz

A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom megmért két újabb, billegőnek nevezhető egyéni választókerületet: a budapesti 4-est, valamint a Pest megyei 2-est.

A még a hódmezővásárhelyi választás előtt készült, 1000 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a budapesti 4. számú választókerületben a gazdasági miniszter Varga Mihály 35,7 százalékon áll, bőven lemaradva utána a DK-s Niedermüller Péter jön 18,7 százalékkal, Ungár Péter az LMP-ből 10,3, a jobbikos Kovács Tamás 6,3 százalékon áll, a momentumos Benedek Mártonnak pedig 2,9 százalékot mértek. Ami az ellenzéki jelöltek esélyeit növelheti, hogy itt is nagyon magas, 26,2 százalék a bizonytalan szavazók aránya, de sokkal inkább az, hogy

a II. kerületi választók majdnem fele elküldené a kormányt, csak 36 százalékuk szeretne újra Orbán-kormányt.

Amiből az is látszik, hogy Varga Mihály hiába ismert politikus, mégsem látszik úgy, hogy plusz szavazatokat hozna a személye a fideszes törzsbázishoz képest.

Ha lenne koordináció a választókerületben, akkor nehéz lenne a jobb jelöltet kiválasztani, mert Niedermüller és Ungár is 39-39 százalékot kapna a felmérés szerint. Azt azonban lehet tudni, hogy az LMP többek között éppen ebben a körzetben szeretne egyedüli jelöltet adni az elnökségi tag Ungár személyében.

A Pest megyei 2-es körzetben (ez lényegében Budakeszi és környéke) szintén a fideszes Csenger-Zalán Zsolt vezet 35,4 százalékkal, őt az LMP társelnöke, Szél Bernadett követi 15,5 százalékkal, majd jön a jobbikos Császárné Kollár Tímea 12,4 százalékkal, a DK-s Tóth Zoltán 8,7 százalékkal, végül Szemző Áron a Momentumtól 2,2 százalékkal. A bizonytalanok aránya itt 25,8 százalék, és  a kormányváltó hangulat itt is viszonylag erős:

a budakesziek 45 százaléka hajtaná el a Fideszt, és 37 százalék szavazna rájuk.

Ebben a választókerületben is nagy tervei vannak az LMP-nek, hiszen Szél a miniszterelnök-jelöltjük, nagy szó lenne, ha sikerülne neki összehozni egy egyéni mandátumot.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik