Belföld
Programming code abstract technology background of software developer and Computer scriptProgramming code abstract technology background of software developer and Computer script

Elsikálta az ügyészség a Klik 1,2 milliárdos bukást hozó szoftverügyét

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 03. 02. 14:53

A nyomozóhatóság úgy söpörte le a Klebelsberg Központ (Klik) elleni feljelentést, hogy már biztos volt: az állami közoktatási intézményfenntartónak vissza kell fizetnie 1,2 milliárd forint uniós támogatást a szabálytalanságok miatt. Az ügyészség azonban még néhány hete is azt állította, nincs semmi probléma a Klik szoftverbizniszével.

A Fővárosi Főügyészség január közepén meghozott határozatában – arra hivatkozva, hogy még a bűncselekmény gyanúja is hiányzik – megtagadta a nyomozást.

A nyomozóhatóság elutasította Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentését, amelyben jelezte, hogy a Klik milliárdos értékben vásárolt több különböző méregdrága informatikai rendszert, de nem üzemelte be őket, sőt újabb hasonlókat vett helyettük.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón elismerte, hogy a Klik által vásárolt informatikai rendszerek döntő többsége nem készült el. 11 darabot beindítottak ugyan, de részben a szervezet átalakulása miatt ezeket is kivezették, vagy pedig nem lettek megfelelően előkészítve. 14 másik szoftver viszont egyáltalán nem készült el.

Lázár azt mondta: vizsgálat és szabálytalansági eljárás zajlott a Klik ügyében, amely kötelezte a szervezetet, hogy 1,2 milliárd forintot fizessen vissza.

Hadházy decemberi feljelentésében részletesen megírta az ügyészségnek, hogy a Klik által 2013-ben kiírt pályázatok keretében csak 2015-ben 900 millió forintot fizettek ki EU-s forrásból informatikai fejlesztésre, amely többek között az alábbi funkciókat tartalmazta:

 • vagyongazdálkodási rendszer, amely elvileg az iskolák vagyoni adatait kellene, hogy tartalmazza,
 • HR-rendszer, amihez minden tanárnak hozzá kellett volna férnie (például jelenléti ívek kezelésére),
 • tanügyi rendszer, amelynek a beiratkozást és az intézményekben a tanórák kiosztását kellene kezelnie,
 • egységes adatbekérő,
 • Vezetői Információs Rendszer,
 • közös szolgáltatások,
 • beszerzési rendszer,
 • kisebb számítástechnikai segédprogramok (iktatórendszer, logelemző, ticketing, intranet, projekttámogató),
 • rendszerszervezés modul.

A képviselő azt is hozzátette, hogy ezeknek a drága pénzen megvásárolt programoknak a többsége fiókba került, vagy csak kis részben használták őket.

Az ügyészség szerint viszont az ellenzéki politikus feljelentéséből

olyan mértékben hiányoztak a ténybeli feltételek, hogy az bűncselekmény stádiumának megállapítására alkalmatlan volt.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.