Újságíró-gyilkosság Szlovákiában: elfogták a gyanúba keveredett olasz vállalkozót

Két kelet-szlovákiai településen is razziázik a rendőrség.
Kapcsolódó cikkek

Elfogta a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az országban tevékenykedő olasz vállalkozót, Antonino Vadalát, akit gyanúsítottként hallgatnak ki Ján Kuciak újságíró és menyasszonya megölésének ügyében. Sajtóértesülések szerint Vadala testvérét és unokatestvérét is letartóztatták.

A szlovák sajtó szerdán közzétette Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkét, amely a ’Ndrangheta maffiához kapcsolódó személyek kelet-szlovákiai üzleti tevékenységéről és bűnügyeiről írt. A cikkből kiderül, hogy Robert Fico miniszterelnök két olyan személyt is közel emelt magához – Mária Trošková főtanácsost és Viliam Jasaňt, a nemzetbiztonsági tanácsot felügyelő államtitkárát –, akik üzleti és személyes kapcsolatban álltak Antonino Vadalával. A kormányfő az ellenzéket azzal vádolta meg, hogy a gyilkosságot a hatalom megszerzésére használják fel.

A rendőrség Nagymihályban és Tőketerebesen razziázik, Antonino Vadala mellett Diego Roda házát is átkutatják. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is Tőketerebesen van, ő elmondta: a razziák során mintegy tíz személyt vesznek őrizetbe.

Szerdai sajtótájékoztatóján Gašpar arról is beszámolt, hogy egy másik bűntény vizsgálata során bukkant rá a rendőrség két személyre, akik pénteken arról beszéltek, hogy a fegyvereikkel együtt Nagymácsédra kellene menniük – itt élt a meggyilkolt újságíró menyasszonyával. A két személy kábítószeres ügyletek miatt régóta a hatóság látókörében volt. Szerdára virradó éjjel házkutatást tartottak náluk, kábítószert, töltényeket, szúró- és vágófegyvereket, valamint egy maroklőfegyvert foglaltak le náluk, amit szakértői vizsgálatra küldtek.

A rendőrség birtokába jutott egy olyan információ is, hogy Nagymácsédon legalább egy embert láttak kerítéseken és telkeken áthatolni, majd egy autóba beszállni. Ezt a személyt egyelőre nem azonosították. A rendőrkapitány elárulta, hogy Kuciakot és menyasszonyát ugyanazzal a fegyverrel lőtték le, de a fegyver típusát nem pontosította.

Tibor Gašpar reagált az ellenzék felszólítására is, ami szerint le kellene mondania. Kijelentette: „a tükörbe kellene nézniük, és azt kérdezni maguktól, hogy nem találkoztak-e Szlovákia legvitatottabb vállalkozójával, nem folytatnak-e ellenük eljárást adócsalás miatt, esetleg nem élnek-e vissza a rendőrség titkos dokumentumaival”. (Paraméter, Bumm.sk, Új Szó, fotó: Antonino Vadala / Facebook)