Belföld

Márki-Zay feltüzelte az Orbán-hívőket

A Századvég szerint aktivizálódott a Fidesz-KDNP-tábora a vásárhelyi kudarc után.

A Századvég Alapítvány „hódmezővásárhelyi eseményeknek” nevezi a csúfos vereséget, amely után – szerinte – a Fidesz-tábora erősödött a teljes népesség és a biztos szavazók körében is. Az ellenzéknél trendszerű támogatottság-növekedés helyett csak kisebb, belső szavazói mozgásokat mért.

Tizenkét éve nem kapott ekkora ütést a Fidesz
A NER eddigi legnagyobb veresége: a függetlenként induló Márki-Zay Péter váratlan, elképesztő győzelmet aratott Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen.

A felmérés összefoglalója alapján az állami hírügynökség azt írta, a Fidesz-KDNP erősödött, őrzi vezető pozícióját. A teljes népesség 36, a biztos szavazók 53 százaléka voksolna a kormánypártokra most vasárnap. 

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében egyaránt 8-8 százalék, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna a Jobbikra, 11 százaléka az MSZP-Párbeszédre. Az LMP február elejei erősödése nem volt tartós, a hónap végére  támogatottsága kissé gyengült, jelenleg a teljes népesség 7, a biztos szavazók 8 százaléka szavazna a pártra. A DK szavazóbázisa 5 százalékos a teljes népesség, és 6 százalékos a biztos szavazók körében.

Az Együtt mélyen a parlamenti bejutási küszöb alatt, 1 százalékon áll minden dimenzióban, egyéb pártokra a teljes népesség körében 5 százalék, a biztos szavazók körében 7 százalék voksolna.

A Századvég a kutatását Márki-Zay Péter vásárhelyi győzelme után, február 26. és 28. között készítette.

Megroggyant a Fidesz, araszol felfelé az ellenzék
A hódmezővásárhelyi választás után itt az újabb csapás. Két hónap alatt 9 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága.
Bencsikéknél is megrepedt Orbán hatalma
A Demokrata főszerkesztője akkora veszélyt szimatol, hogy az állami hírtévét is ostorozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik