Belföld

Szupertitkos parancsnoki kamiont vett magának a Terrorelhárító Központ

Alig kezdődött el 2018, a Terrorelhárító Központ máris minőségi ugrást hajtott végre a járműparkjában. A TEK olyan mozgó irányítási központot vásárolt magának, amilyet még nem nagyon láthattak Magyarországon.

A járműről készült fotók januárban szivárogtak ki. Az Egyenruhában blog akkor azt állította, hogy a képeken egy szupertitkos, páncélozott kamion látható.

A TEK a napokban elismerte, hogy a svéd Scania gyártól vásároltak egy R730-at. Az új sorozathoz tartozó kamion 52,5 millió forintba került. Ebben az árban azonban nincsenek benne azok a technikai eszközök, felszerelések, amelyeket a jármű hátsó dobozába építettek be.


A Terrorelhárító Központ Veres Dávid I. kerületi képviselő adatkérésére válaszolva azt írta, azért szerezték be a Scaniát, hogy más rendvédelmi szervekhez hasonlóan a TEK-nek is legyen mozgó vezetési pontként használható gépjárműve.

A kocsi technikai képességeiről, a páncélzatról és a kiegészítő felszerelések adatairól a szervezet nem adott információt. Arra hivatkoztak, hogy a TEK vezetőjének döntése alapján tíz évig nem hozható nyilvánosságra.

A terrorelhárítók szerint az adatkorlátozás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adatok megismerhetőségéhez fűződő érdeknél.

A Pintér Sándor belügyminiszter által januárban kiadott összesítés szerint a rendőrség az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta összesen 56 milliárd forintot költött gépkocsibeszerzésre.

A legnagyobb keretet éppen tavaly kapták, amikor 30 milliárdot hagytak ott az autókereskedőknél. 2017-ben egyebek mellett 832 Skodát, 580 Mercedest, 450 Suzukit, 379 darab Volkswagent és 211 Audit vásároltak.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik