Belföld

Gyurcsány: a választás előtti nap is lehetnek még visszalépések

A Demokratikus Koalíció megállapodott az MSZP-vel a koordinált indulásról, ugyanakkor a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc egy szerdai háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz legyőzéséhez fontos lenne több ellenzéki párt, elsősorban az LMP részvétele is az egyéni körzeti együttműködésben. Szerinte az MSZP-Párbeszéd, a DK, a Jobbik és az LMP biztosan megugorja a parlamenti küszöböt, így részükről jó döntés volt az önálló listaállítás, a problémát a küszöböt el nem érő, senkivel nem szövetkező pártok jelentik.

Gyurcsány szerint ezek a pártok – elsősorban az Együtt és a Momentum – kritikus helyzetben vannak, a rájuk adott listás szavazat minden bizonnyal elveszik, de az egyéni választókerületekben így is értékes szavazatokat szívhatnak el akár a DK-tól is.

A DK tehát továbbra is tárgyalna az LMP-vel az együttműködésről, és álláspontjuk szerint Szél Bernadett pártjának még inkább érdeke lenne a szövetkezés, mint az MSZP-DK kettősnek, mivel az LMP-nek csak így van esélye egyéni mandátumot szerezni. Ugyanakkor elismerte, hogy például a VI-VII. kerületben a DK esélyét növelné, ha a legutóbb a 12 százalékot szerző LMP-s jelölt visszalépne. Cserébe a DK Szél és Ungár Péter körzetéről (Budakesziről és a II. kerületről) is hajlandó tárgyalni.

A korábbi miniszterelnök szerint politikai-erkölcsi értelemben a Jobbikkal való együttműködés jelenti a problémát. Azt mondta, ebben a választsáig már nem várható változás, nyílt együttműködés nem képzelhető el a Jobbikkal, ezt ráadásul a Jobbik is kizárja. Azt is megjegyezte, hogy bár jelenleg a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, egy-két körzetet leszámítva nincs esélye egyéni győzelemre. Gyurcsány abban is biztos, hogy az MSZP és a DK együtt több mandátumot szerez, mint a Jobbik. A DK elnöke szerint emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak olyan szavazóik, akik olyannyira ellenzik a Jobbikkal való együttműködést, hogy egy esetleges megegyezés esetén elpártolnák a DK-tól.

Gyurcsány ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár a választás előtti napon is legyenek visszalépések, és 35-40 körzet megnyerését, és vele a Fidesz abszolút többségének megakadályozását a Jobbikkal való együttműködés nélkül is lehetségesnek tartja.

A volt miniszterelnök szerint a győzelmi esélyt jelzi, hogy

ha Hódmezővásárhelyen csak 40 százalékot ér el a Fidesz támogatottsága, akkor ez országos szinten 35 százalék körül lehet.

Kölcsönből kampányolnak

Molnár Csaba kampányfőnök, a párt ügyvezető alelnöke vázolta a DK cselekvési tervét a a kampányidőszakra. Kiemelte, hogy a többi párthoz képest a DK kimondottan szerény büdzséből dolgozik, mindösszesen nagyjából 250 millió forintból.

Ez az összeg a 150 milliós kampánytámogatásból, illetve részben a párt politikusainak hiteleiből tevődik össze, például Gyurcsány kölcsönéből.

Ez ugyanakkor a visszalépésekben nem hátráltja majd a pártot, mivel a kampánytámogatásuk ez esetben sem csökkenne 150 millió forint alá, szemben az MSZP-vel, amely most 58 egyéni jelöltnél tart, ha azonban 54-nél kevesebb indulójuk lenne, a szocialistáknak is be kellener érniük a szerényebb kampánytámogatással.

Gyurcsány Ferencet népszerűsítő plakátokra csak nagyon kis mennyiségben kell számítanunk, azt pedig külön kiemelte a kampányfőnök, hogy a DK nem kötött kompromisszumot, és nem vett plakáthelyeket a Fideszhez köthető cégektől. A DK összesen 300 plakáthelyet vásárolt csak, elsősorban a Hungaroplakáttól.

A DK a korábbiakkal szinkronban továbbra is az olcsóbb és nagy elérést eredményező online kampányolást részesíti előnyben. Elhangzott, hogy Gyurcsány Ferenc magyar nyugdíjat kapó ukránok után nyomozó videóját több mint 1,5 millióan nézték meg a Facebookon, így ez volt az elmúlt hetekben a legnézettebb, politikai témájú videó Magyarországon. A párt kampánycsapata ennek szellemében rengeteg videós anyagot gyártott le a hajrára, nagyjából minden napra jutni fog egy mozgóképes DK-tartalom a Facebook-oldalán.

A DK és az MSZP március 15-én közös, megemlékezéssel egybekötött demonstrációt tart, ügyelve arra, hogy a szintén aznapra meghirdetett diáktüntetést ne akadályozzák, hanem támogassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik