Belföld

Nem tudják pótolni a sportorvosokat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 27. 07:26

2017. októberében egy kormányrendelet miatt lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, amely szerint a sportorvos feladatait amatőr sportoló esetében a házi gyermekorvosa is elláthatja.

A Magyar Nemzet szerint a kormánynak ez a terve megbukott, ugyanis az elmúlt négy hónapban mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel, vagyis a Sportkórházzal.

A kormányrendelet nem tetszett a sportorvosoknak és a háziorvosok sem akarják vállalni a pluszmunkát. A Magyar Nemzetnek Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a rendelet átgondolatlan és attól, hogy életbe lépett, még nem lett több sportorvos az országban. Szerinte csak a felelősséget helyezték át.

Nincs röntgen a Sportkórházban
A sebészet sem tudott még a Karolina útra költözni.

Problémát okoz például, hogy a lépéssel az egyébként is nehézségekkel küszködő alapellátó rendszert terhelik tovább, valamint az orvosoknak nem lesz érdeke erőfeszítést tenni a sportorvosi szakvizsgáért, ha háziorvosként vagy gyermekorvosként is kompetensnek számít a területen. Holott például a sportolók körében előforduló hirtelen szívhalál valószínűsége is kisebb, ha szakemberek kezelik őket.

A Magyar Sportorvostársaság vezetősége korábban azt közölte: miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és a Sportkórház helyzete is rendeződni látszik, csökkenti a szakma presztízsét.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.