Belföld

Nem tudják pótolni a sportorvosokat

2017. októberében egy kormányrendelet miatt lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, amely szerint a sportorvos feladatait amatőr sportoló esetében a házi gyermekorvosa is elláthatja.

A Magyar Nemzet szerint a kormánynak ez a terve megbukott, ugyanis az elmúlt négy hónapban mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel, vagyis a Sportkórházzal.

A kormányrendelet nem tetszett a sportorvosoknak és a háziorvosok sem akarják vállalni a pluszmunkát. A Magyar Nemzetnek Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a rendelet átgondolatlan és attól, hogy életbe lépett, még nem lett több sportorvos az országban. Szerinte csak a felelősséget helyezték át.

Nincs röntgen a Sportkórházban
A sebészet sem tudott még a Karolina útra költözni.

Problémát okoz például, hogy a lépéssel az egyébként is nehézségekkel küszködő alapellátó rendszert terhelik tovább, valamint az orvosoknak nem lesz érdeke erőfeszítést tenni a sportorvosi szakvizsgáért, ha háziorvosként vagy gyermekorvosként is kompetensnek számít a területen. Holott például a sportolók körében előforduló hirtelen szívhalál valószínűsége is kisebb, ha szakemberek kezelik őket.

A Magyar Sportorvostársaság vezetősége korábban azt közölte: miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és a Sportkórház helyzete is rendeződni látszik, csökkenti a szakma presztízsét.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik