Belföld
Fotó: Bielik István / 24.hu

Győrben és Hatvanban betiltották a választási plakátokat

24.hu
24.hu

2018. 02. 27. 08:40

2018. Január 26-án Győr és Hatvan közterület-használati rendeletét is kiegészítették a helyi képviselők, írja az Index. Győrben úgy döntöttek, hogy választási plakát a város teljes területén az önkormányzat e célra biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el. Hatvanban pedig „műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból” hivatkozva tiltották be, lényegében a teljes belvárosban a választási plakátok kihelyezését.

A plakátok kihelyezését a választási eljárásról szóló kétharmados törvény szabályozza, helyi rendeletekkel további korlátozást bevezetni nem lehet. A törvény fő szabálya szerint kampányidőszakban korlázotás nélkül lehet elhelyezni választási plakátokat, néhány kivétellel. Az Index fel is sorolja ezeket:

  • épületre, kerítésre csak engedéllyel lehet plakátozni;
  • hirdetési berendezést, óriásplakátot csak a szabályoknak megfelelően lehet kihelyezni;
  • a plakát nem takarhat el másik választási plakátot, és könnyen eltávolíthatónak kell lennie;
  • az önkormányzat a település egy részén műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi okból megtilthatja plakát, illetve óriásplakát elhelyezését.

Győrben a rendelet törvénysértő lehet, mert egyik feltételnek sem felel meg. Hatvanban megpróbáltak a képviselők a törvényen belül maradni, de kétséges, hogy sikerült-e, mert nem egy adott területen tiltották meg a plakátolást. A lap szerint, ha elkezdik leszedni a plakátokat, az választási jogorvoslattal megtámadható, és 10 napon belül a Kúria dönt róla.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.