Belföld

Azzal védekezik a sátoraljaújhelyi kórház, hogy tavaly is be kellett zárni a gyermekosztályt, de akkor két hétre

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 26. 16:40

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban hosszabb távra sikerült stabilizálni a csecsemő- és gyermekellátás biztonságát, de szükség lenne újabb szakorvosokra - mondta Kovács Lajos megbízott főigazgató az intézményben hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Közlése szerint a csecsemő- és gyermekosztályt a múlt héten azért kellett három napra bezárni, mert az osztályvezető főorvos, Abdul Gafor Faris családi ügyek miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát.

Mindez olyan váratlanul történt, hogy már nem tudták átszervezni az ellátást úgy, hogy az stabil legyen

– fogalmazott a megbízott főigazgató. Ezért a sürgősségi ellátást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház vette át, a helyi eseteket pedig a helyi házi gyermekorvosok látták el.

„Migráncshiszti” - írta a főorvos, miután az utolsó orvos is felmondott a kórház gyerekosztályán
Bohus Péternek ennyi volt a véleménye arról, hogy orvoshiány miatt kell szüneteltetni az ellátást.

Kovács Lajos kiemelte, a szakmai felügyelet a csecsemőosztályon is folyamatos volt. A megbízott főigazgató megemlítette, hogy nem egészen egy éve – hasonló okok miatt – két hétre szintén be kellett zárni a gyermekosztályt.

Az az időszak nem kapott ekkora figyelmet, és ma már nem emlékszik rá senki, hiszen a kórház akkor is biztosítani tudta a biztonságos gyermekellátást

– jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint a csecsemő- és gyermekosztályon továbbra is Abdul Gafor Faris és öt közreműködő orvos végzi az ellátást. A megbízott főigazgató elmondta, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a jelenlegi egy főállású és öt közreműködő orvos mellé legalább egy-egy főállású és ellátást vagy ügyeletet vállaló orvost keres az intézmény.

Pártreakciók

Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ellenzéki pártok és képviselőjelöltjeik indokolatlanul, politikai haszonszerzésből keltettek pánikot a lakosság körében. Közlése szerint azok a pártok és szervezetek akartak demonstrációt szervezni a gyermekosztály három napig tartó, az elejétől átmenetinek hirdetett bezárása miatt, amelyek 2002 és 2010 között három osztályt – a szemészetet, a bőrgyógyászatot és fül-orr-gégészetet – zártak be Sátoraljaújhelyen.

Kiemelte: 2010 óta az intézményben 1,7 milliárd forintból egy modern sebészetet, intenzív osztályt alakítottak ki és központi épületet emeltek, 300 millió forintból megújult a pszichiátriai osztály, új ct-t vásároltak, valamint egy, a megyei központi kórházzal közös pályázaton 125 millió forintot nyert az intézmény a diagnosztikai rendszer modernizálására.

Most az úgynevezett északi pavilon felújítására adott be pályázatot a kórház, amely szintén 100 milliós tétel – mondta a kormánypárti képviselő, hozzáfűzve: az elmúlt napokban nagy port kavart eset személyi problémából eredt, amely bármikor, bármelyik munkahelyen előfordulhat, ebből nem lett volna szabad politikai ügyet kreálni.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere úgy fogalmazott: ebből a problémából nem lett volna ekkora ügy, ha nem a választási kampányban történik. Véleménye szerint hagyni kellett volna időt a szakmának arra, hogy megoldja a helyzetet.

A DK-MSZP-Párbeszéd közös képviselőjelöltje hétfőn a kórház előtt tartott sajtótájékoztatót. Zaveczki Tibor az esemény után az MTI-nek azt mondta, örülnek a kedvező hírnek, hogy mégsem zár be a gyermekosztály, de tudomásuk szerint több olyan osztály is van a 72 ezer ember ellátásáért felelős intézményben, ahol egy-egy orvos távozásával bármikor hasonló, kritikus helyzet alakulhat ki.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.