Belföld
Budapest, 2018. január 29.
Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere A krízisautó éjszakája címû sorozatának hatodik képe, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült 2017 telén. A fotósorozat elnyerte a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész Nagydíját 2018. január 28-án. A fotóriporter kapta a Szalay Zoltán-díjat, a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak járó elismerést.
MTI Fotó: Mónus Márton

A fővárosi menedékhelyeken 90 százalékos a kihasználtság

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 26. 13:01

Csaknem 90 százalékos a fővárosi menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hidegben – mondta a főpolgármester a tv2 Mokka című műsorában hétfő reggel. Tarlós István arról is beszélt, hogy idén folytatódnak az árvízvédelmi fejlesztések, szeptemberig megkezdődik a Lánchíd felújítása, és még azt megelőzően a BAH-csomóponti felüljárót újítják meg.

A főpolgármester elmondta: a rendkívüli hideg miatt vasárnap késő este tartottak  konzultációt.

A budapesti szállásokon csaknem hatezer férőhely van, ezek kihasználtsága 88 százalékos. A főváros szakirányú cége mellett a máltai szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti a rászorulókat. 283 szabad ágy még mindig van, és azokon kívül is van lehetőség további 130 ember elhelyezésére.

Tarlós István szólt arról, hogy a szombat délben életbe lépett vörös kód – amelyet akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed – Budapesten. Ez azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek, nemcsak a hajléktalanellátóknak, fogadniuk kell az otthontalanokat. Példaként említette, hogy az idősek otthonaiban is biztosítanak elhelyezést.

A főpolgármester kiemelte: a 06-1-338-4186-os diszpécservonalon mindenki jelentheti, ha ellátatlan hajléktalannal találkozik.

Tarlós István a fővárosi munkák, fejlesztések kapcsán kitért arra is, hogy az árvízvédelem folytatódik. Példaként említette a Római-parton az Aranyhegyi-árok, a Barát-patak és a pünkösdfürdői csomópont kivitelezését. Elmondta, hogy a BKV járműállományának cseréje is folytatódik: 2010-hez képest 2019 végére a buszokat, metrókat, trolikat száz százalékban, a villamosoknak pedig több mint az egyharmadát lecserélik.

A főpolgármester közölte, hogy szeptemberig megkezdődik a Lánchíd felújítása. A forgalomszervezéssel összefüggésben előtte „ráncfelvarrást” végeznek a BAH-csomóponti felüljárón. A BAH-csomópont után a Lánchidat és a pesti oldalon a 2-es villamos alagútját és az ottani csomópontot egy ütemben újítják fel.

A munkálatokat a Lánchíddal kezdik, nem sokkal később látnak hozzá a pesti hídfő felújításához, az utóbbi kivitelezése rövidebb ideig tart majd. A második ütem lesz a Váralagút, amelyhez a Clark Ádám tér is hozzátartozik – ismertette a főpolgármester, megjegyezve: összességében  meghaladja a húszmilliárd forintot a beruházás.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Farkasszemet néznek a rendőrökkel.

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek