Belföld választás 2018
Budapest, 2015. február 25.
A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó egyik urna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten 2015. február 25-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Így lehet elbénázni az ajánlást – bebúrt ívenként tíz rugó a bírság

24.hu
24.hu

2018. 02. 24. 07:02

Kisokost adott ma kezünkbe az MTI. Íme. Lemaradt a doktori cím az aláírásról? Sebaj.
Korábban a témában:

A sorvezető azzal kezd, hogy a választási irodáknak három napjuk van arra, hogy ellenőrizzék a választásokon indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött ajánlásokat, és megállapítsák azok érvényességét. Az ajánlások érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás.

Az áprilisi országgyűlési választásokon indulni szándékozóknak 500, a választókerületben élő választópolgár ajánlását kell összegyűjteniük a választási iroda által kinyomtatott és hitelesített ajánlóíveken.

A választási iroda az ellenőrzés során megvizsgálja, hogy az ajánlóívet ellátták-e a választási iroda pecsétjével, sorszámozva van-e, rávezették-e az ajánlást gyűjtő ember nevét és aláírását. Az ajánlóívre felvezetett adatok alapján azonosítja az ajánló választópolgárt, vizsgálja, bír-e választójoggal és megegyeznek-e az ajánlóíven feltüntetett adatai (név, személyi azonosító, lakcím, anyja neve) a központi névjegyzékben szereplőkkel.

Dörö vagy nem dörö?

A választási irodák elfogadják az ajánlást akkor is, ha a választópolgár feltüntette valamennyi adatát, melyek alapján egyértelműen beazonosítható, de ajánlása adásakor egyes adatai csekély mértékben eltérnek a központi névjegyzékben szereplőktől. Ilyen például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha több keresztneve közül csak az egyik szerepel, ha a lakcímében a települést rövidítette (például Budapest-Bp., Debrecen-Db.), de az egyértelműen beazonosítható, vagy ha nem jó helyesírással írta le a lakcímét, mondjuk például Kossuthból Kosuth vagy Kossut lett az ajánláson.

Csekély eltérés, ha a közterület jellegét nem a központi névjegyzékben szereplő módon adta meg a választópolgár, de a megadott közterület jelleg azonos kategóriába tartozik (például út – útja – utca – körút, tér – tere – körtér, köz – köze, sor – ároksor – fasor), vagy a közterület jellegét a központi névjegyzéktől eltérően, rövidítve jelölte meg (utca – u., körút – krt.).

A választási irodák érvényesnek fogadják az ajánlást akkor is, ha költözéssel nem járó lakcímváltozás történt (például átszámozták a közterületet vagy megváltozott annak jellege, neve), és a választópolgár a korábbit tüntette fel.

Nem fogadható el érvényesnek az az ajánlás, amelyiken valamely adatot egyáltalán nem vagy jelentős eltéréssel, hiányosan adták meg (például csak a vezetéknevet tüntették fel, a személyi azonosító hiányos vagy pontatlan, a lakcímadat nem tartalmaz településnevet vagy házszámot).

Rágyűjthetsz, mint a fürge méh

A választási iroda megállapítja, hogy az ajánló választópolgár február 19-e, az ajánlásgyűjtés kezdete és az ajánlóív benyújtásának napja között bármely időpontban jogosult volt-e a választókerületben jelöltet ajánlani. Ellenőrzi azt is, hogy a választópolgár ugyanazon jelöltre nem adott-e le már érvényes jelölést, ugyanis az áprilisi választáson egy választópolgár már több jelöltet is ajánlhat érvényesen, de egy jelöltet csak egyszer.

Megállapítja továbbá, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e az ötszázat. Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot.

Az ajánlások ellenőrzésének eredményéről a választási iroda tájékoztatja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságot, amely dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.

A Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint ajánlóív benyújtására a jelölt bejelentése után is lehetőség van (ez az úgynevezett rágyűjtés), de legkésőbb a határidő lejártáig a rendelkezésre bocsátott összes ajánlóívet át kell adni a választási irodának.

Bebúrt  ívenként tíz rugó a bírság

Az ajánlások gyűjtésére és a jelöltek bejelentésére március 5-én 16 óráig van lehetőség. Aki elmulasztja leadni az összes ajánlóívet, azt megbírságolják. A bírságot a választási bizottság szabja ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint. Nem szabható ki bírság az olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le.

Az ajánlóíveket az illetékes választási iroda a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon megsemmisíti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.