Belföld választás 2018

Árad a sok magyar a külképviseletekre, hogy szavazhasson

24.hu
24.hu

2018. 02. 24. 09:41

Vagy legalábbis csordogál. Többen lesznek, mint valaha.
Korábban a témában:

Mostanáig tizenkétezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, míg négy éve 97 külképviseleten szavazhatott 28 ezer választópolgár.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke ebből azt szűrte le, hogy várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra.

Íme pár adat, mely egyenletbe rendezve, grafikonná ácsolva igazolhatja Pálffy Ilona elméletét:

  • szombat reggelig 11 921-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe
  • míg 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben
  • másfél hónap múlva 117 külképviseleten lehet szavazni
  • eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon.

Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok (http://www.valasztas.hu/elerhetosegek), illetve a központi választási információs szolgálat, amely a visz@nvi.hu e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.