Belföld

Lépcsőlifteket szereltetne Tarlós a metróállomásokra

A főváros úgynevezett Omega lépcsőliftekkel oldaná meg a felújítás alatt álló 3-as metró két kismélységű állomásának akadálymentesítését.

Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az akadálymentesítéséről folynak az egyeztetések a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, és az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomás esetében különböznek az álláspontok.

Az Omega lépcsőlift alkalmas arra, hogy nagyon alacsony költséggel a kismélységű állomások akadálymentesítését megvalósítsák. Az ilyen lépcsőliftet teljesen önállóan használhatják a mozgáskorlátozottak.

Tarlós február elején arról beszélt, hogy félrevezető a szocialisták népszavazási kezdeményezése a 3-as metró akadálymentesítéséről, mert a referendum eredményessége esetén sem következne az, hogy minden állomáson liftet kell építeni.

A főpolgármester szerint az akadálymentesítést nem szabad összekeverni a liftépítéssel. A mozgáskorlátozottak érdekeit képviselő szervezet vezetése is azt állította, hogy nem csak liftből áll az akadálymentesítés.

Tarlós István elmondta, van egy olyan szerkezet, amelyet párhuzamosan a haladási iránnyal fel lehet szerelni a mozgólépcsőre, és ebbe a szerkezetbe bele tudnak ülni a mozgássérültek. Ez ötödébe kerül, mint a lift.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik