Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Orbán sorsa a bizonytalanok kezében

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 20. 12:59

Hiába a kampány, alig mozdulnak a szavazók. Nőtt a kormányváltást szorgalmazók tábora, sokan lecserélnék Orbánt, csak nem tudják, kire.

Bár rengeteg kampányesemény volt az elmúlt hetekben, a ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint markáns tendenciák nem rajzolódnak ki a pártok támogatottságában.

A Fideszt a választók 32 százaléka nevezte meg leginkább kedvelt pártként.  Ez minimális, 1 százalékpontos csökkenés. A Jobbiknak az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói köre, jelenleg 11 százalékos.

A most először együtt mért MSZP-Párbeszéd listát 9 százalék preferálja, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága.

A DK és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll. A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.

A biztos pártválasztók között – a választás előtt szűk két hónappal – a Fidesz 51, a Jobbik 17, az MSZP-Párbeszéd 13, a DK 8, az LMP 6 százalékot ért el. A Momentum 2, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya.

A csaknem három és félmilliós csoport héttizede a tagolt ellenzéki térfél valamely pártját támogatja, de a kormányváltók háromtizede, több mint egymillió választó ehhez nem talált magának pártot. Jelenlegi e csoport 26 százaléka ígéri biztosra, 23 százaléka valószínűsíti, hogy elmegy szavazni.

Nagyjából tehát félmillió olyan kormányt váltani akaró választó van, aki tervezi a voksolást terveznek, de ehhez a hátralévő időben azonosulnia kell valamely párttal. Ők jelentik az ellenzék elérhető tartalékát. Főleg a vidéki városokban találhatók.

A kormány maradását kívánók aránya 37 százalék. Ez 3 millió választót jelent. 

A múlt hónapban 38 százaléknyian voltak, túlnyomó többségük Fidesz-szavazó (a kormánypárt tábora 2,6 milliós), nagyjából százezren más pártoknál vannak, 300 ezren bizonytalanok, egyelőre nem sorakoztak fel a Fidesz mögé. Talán hattizedük jeleztek, hogy biztosan vagy valószínűleg elmenne voksolni. Ha így lesz, akkor a Fidesz mintegy 150 ezer fővel növelheti táborát a kormánypárti bizonytalanok köréből.

Nemcsak a kormány mellett érvelő és a távozását kívánó bizonytalanok  határozhatják meg a parlamenti választás kimenetelét, hanem a pártok mozgósítása is. Jócskán van tennivaló e téren, hiszen a Fidesz, a Jobbik és a DK táborának hat-hattizede ígéri, hogy biztosan szavaz. Ha szimpatizánsaik teljes körét szeretnék elvinni az urnákhoz, akkor a kormánypártnak 1 millió hívét kell aktivizálnia a hátralévő hetekben, a Jobbiknak 350 ezer, a DK-nak 150 ezer támogatóját kell meggyőzni arról, hogy ne hezitáljanak. Az MSZP-Párbeszéd és az LMP táborának 56-56 százaléka tekinti magát elszántnak a részvételében, ami azt jelenti, hogy a sikeres szerepléshez szimpatizánsaik maradék részét, 300 ezer illetve 150 ezer főt kell rábírniuk a megjelenésre.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.