Belföld

Orbán sorsa a bizonytalanok kezében

Hiába a kampány, alig mozdulnak a szavazók. Nőtt a kormányváltást szorgalmazók tábora, sokan lecserélnék Orbánt, csak nem tudják, kire.

Bár rengeteg kampányesemény volt az elmúlt hetekben, a ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint markáns tendenciák nem rajzolódnak ki a pártok támogatottságában.

A Fideszt a választók 32 százaléka nevezte meg leginkább kedvelt pártként.  Ez minimális, 1 százalékpontos csökkenés. A Jobbiknak az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói köre, jelenleg 11 százalékos.

A most először együtt mért MSZP-Párbeszéd listát 9 százalék preferálja, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága.

A DK és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll. A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.

A biztos pártválasztók között – a választás előtt szűk két hónappal – a Fidesz 51, a Jobbik 17, az MSZP-Párbeszéd 13, a DK 8, az LMP 6 százalékot ért el. A Momentum 2, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya.

A csaknem három és félmilliós csoport héttizede a tagolt ellenzéki térfél valamely pártját támogatja, de a kormányváltók háromtizede, több mint egymillió választó ehhez nem talált magának pártot. Jelenlegi e csoport 26 százaléka ígéri biztosra, 23 százaléka valószínűsíti, hogy elmegy szavazni.

Nagyjából tehát félmillió olyan kormányt váltani akaró választó van, aki tervezi a voksolást terveznek, de ehhez a hátralévő időben azonosulnia kell valamely párttal. Ők jelentik az ellenzék elérhető tartalékát. Főleg a vidéki városokban találhatók.

A kormány maradását kívánók aránya 37 százalék. Ez 3 millió választót jelent. 

A múlt hónapban 38 százaléknyian voltak, túlnyomó többségük Fidesz-szavazó (a kormánypárt tábora 2,6 milliós), nagyjából százezren más pártoknál vannak, 300 ezren bizonytalanok, egyelőre nem sorakoztak fel a Fidesz mögé. Talán hattizedük jeleztek, hogy biztosan vagy valószínűleg elmenne voksolni. Ha így lesz, akkor a Fidesz mintegy 150 ezer fővel növelheti táborát a kormánypárti bizonytalanok köréből.

Nemcsak a kormány mellett érvelő és a távozását kívánó bizonytalanok  határozhatják meg a parlamenti választás kimenetelét, hanem a pártok mozgósítása is. Jócskán van tennivaló e téren, hiszen a Fidesz, a Jobbik és a DK táborának hat-hattizede ígéri, hogy biztosan szavaz. Ha szimpatizánsaik teljes körét szeretnék elvinni az urnákhoz, akkor a kormánypártnak 1 millió hívét kell aktivizálnia a hátralévő hetekben, a Jobbiknak 350 ezer, a DK-nak 150 ezer támogatóját kell meggyőzni arról, hogy ne hezitáljanak. Az MSZP-Párbeszéd és az LMP táborának 56-56 százaléka tekinti magát elszántnak a részvételében, ami azt jelenti, hogy a sikeres szerepléshez szimpatizánsaik maradék részét, 300 ezer illetve 150 ezer főt kell rábírniuk a megjelenésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik