Belföld

Szembeköpi a székelyudvarhelyi önkormányzatot a magyar állam cége

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 19. 16:40

Csak a környékbeli települések szemetét vehetnék át, de a megyén kívülről is érkezik a hulladék a cekendi lerakóba, amit tavaly háromszor büntetett a környezetvédelmi hatóság.
Korábban a témában:

Megszegi a székelyudvarhelyi önkormányzattal kötött szerződését a magyar állam tulajdonában lévő hulladékgazdálkodási cég, amely csak a környékbeli települések hulladékát vehetné át, ehhez képest a megyén kívülről is érkezik a szemét az általa működtetett lerakóba – írja az Átlátszó Erdély.

A Cekend-tetőn lévő szeméttelepet az RDE Harghita Kft. működteti, ami a magyar állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. romániai cége. A cég azzal a feltétellel kapott területet Székelyudvarhelytől, hogy csak a közeli települések szemetét fogják ott elhelyezni. Ez évente tízezer tonna körüli mennyiséget jelent.

Ehhez képest a tavalyi év végén a cég 138 ezer tonnányi éves mennyiséget hagyatott jóvá a megyei környezetvédelmi ügynökséggel, és 15 Hargita megyén kívüli településsel, illetve köztisztasági vállalattal szerződött. A hivatal a székelyudvarhelyi önkormányzat álláspontját is kikérte – Gálfi Árpád polgármester válaszában tiltakozott, és jelezte, hogy a cég szándékosan megszegi társulási szerződését az önkormányzattal.

A magyar állam azon nyerészkedhet, hogy Romániában nincs elég EU-konform szemétlerakó, pedig a nem EU-konform létesítményeket már 2009-ben be kellett volna zárni. Így sok helyen nem tudnak mit kezdeni a szeméttel.

A cekendi lerakóval az a székelyudvarhelyiek legnagyobb baja, hogy többször is kifolyt a tározókból a csurgalék, ami átható szagú, barna színű szemétlé formájában tört fel a város csatornáiból. Tavaly a Környezetvédelmi Őrség 23 alkalommal tartott helyszíni szemlét a telepen, háromszor büntetést szabott ki, kétszer pedig a cég környezetvédelmi engedélyének visszavonását is kilátásba helyezte.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.