Belföld
Budapest, 2013. október 29.
Gróf Hadik András tábornagy, Buda vára egykori parancsnokának lovasszobra, ifj. Vastagh György szobrászmûvész 1937-ben felavatott alkotása a régi Városháza barokk stílusú, sarokerkélyes mûemlék épülete mellett az Úri utcában, a fõváros I. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Rendesen megszívatta a szomszédokat Matolcsy „doktori iskolája”

24.hu
24.hu

2018. 02. 19. 12:23

Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, neves nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskola jön létre a régi budai városháza patinás épületében

– jelentette be 2016 májusában a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA). A hvg.hu most arról számolt be, hogy a doktori iskola még meg sem nyitott, de máris áll a bál miatta a szomszédokkal.

Az még hagyján, hogy a lassan két éve tartó építkezés zavarja a szomszédokat (6.30-kor kezdődő ütvefúrózás, papírvékony falakon áthallatszó munkálatok, téglapor mindenütt), a nagyobb probléma az, hogy a doktori iskolában nemcsak tantermek, hanem egy étterem, rendezvényközpont, és a pincében egy bormúzeum, illetve borozó is helyet kap.

Jó kérdés, hogy ezekre a vendéglátóhelyekre mi szükség van a doktori iskolán belül.

A szomszédok azért idegesek, mert magántulajdonú lakásukban eddig nem volt zaj, most viszont arra számítanak, hogy akár hajnalig tartó rendezvények, például esküvők is lehetnek a „doktori iskolában.” Márpedig a régi, többszörösen műemlék házban közös a tűzfal, és minden áthallatszik.

Az étterem fölé beszereltek ugyan egy hanggátló üvegtetőt, de ettől még a szomszédok szerint a falakon keresztül minden hallatszani fog.

A lakók belenéztek a tervekbe, és úgy látták, hogy az építkezés valóban csak egy doktori iskolának indult, azonban időközben valaki megláthatta az exkluzív környéken levő épületben a befektetési lehetőséget.

A PADA szerint – amelynek igazgatója, Szemerey Gabriella, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének felesége – ők mindent megtettek, az pedig ezen a környéken adottság, hogy közös a fal.

A szomszédság első körben azt szeretné elérni, hogy a doktori iskola ne kapjon addig használatba vételi engedélyt, amíg nem orvosolják a panaszaikat. A későbbiekben pedig azt tervezik, hogy folyamatosan bejelentést tesznek a rendőrségen, amennyiben túl nagy lesz a zaj.

A Pallasz Athéné ház felújítása kezdettől kérdéseket vet fel, most, hogy a vége felé közeledik, egyre nyilvánvalóbb, hogy az épület átalakítása több kárt okoz, mint hasznot

– mondta a hvg.hu-nak Váradiné Naszályi Márta, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje. A kerület jelenlegi önkormányzati képviselőjeként ezért megkeresi az építési hatóságot, hogy kiderüljön, az építési, illetve a használatbavételi engedélyezési eljárás során milyen előírásokat alkalmaznak a lakók védelmében. „Ha nem lesz kielégítő válasz, feljelentést fogunk tenni. A szabályokat mindenkivel be kell tartatni, még a közpénzekről sajátosan gondolkodó jegybankelnökkel is” – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.