Belföld

Öt és fél órát várakoztatták a stroke-os beteget a Honvédban

„Itt mindenki sürgős beteg” – mondták a családnak.

Öt és fél órát várakoztattak egy stroke-os beteget a Honvédkórház sürgősségi osztályán. A 72 éves férfi másfél hónappal később meghalt. Az eset tavaly nyáron történt, a család most beszélt róla az RTL-nek, miután több hasonló eset is nyilvánosságra került az elmúlt hetekben.

Vaszari Sándor tavaly júniusban esett el otthon, hatodjára kapott stroke-ot. Mentő vitte a Honvédkórház sürgősségi osztályára, a család szerint ekkor még tudott kommunikálni, a kezeit is mozgatta. Öt és fél órával később, mire bejutott a vizsgálatra, lebénult a keze.

Többször jelezték a kórházi dolgozóknak, hogy a férfinak stroke-ja van, kérték, hogy segítsenek. Erre a dolgozók csak annyit mondtak, hogy „itt mindenki sürgős beteg”. Délután fél háromkor vitte be a férfit a mentő, hajnal fél 1 után vették fel a neurológiára. Végül egy másik intézményben halt meg másfél hónappal később, a halotti bizonyítványon az áll, hogy tüdőgyulladásban, ami az agyi infarktus okozta féloldali bénulásból következett.

Az elhunyt férfi családja nem érti, hogy ha mindenütt azt olvasni, hogy egy stroke-os beteget három órán belül el kell látni, akkor hogyan történhetett meg, hogy Vaszari Sándort egy hordágyon odatolták a fal mellé, és órákon át kellett várakozniuk.

A Sürgősségi Orvostani Társaság felügyelőbizottsági elnöke két napja arról beszélt az RTL-nek, hogy kampányt indítanak a betegek és az orvosok számára. Csakhogy ettől nem lesz gyorsabb az ellátás: a betegeket ugyanis arról akarják kioktatni, mikor kell a sürgősségire menni, a dolgozókat pedig arra tanítanák, hogyan kell helyesen kommunikálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik