Belföld

Feleslegesen műtötték a 7 éves magyar fiú agyát

A szülők az orvos ellen büntetőfeljelentést tettek, kártérítésért perelnek.

A Blikknek az apa azt mondta, kisfia a 31. hétre oxigén­hiánnyal született, de  kezdetben minden rendben volt vele. Négy hónapos volt, amikor feltűnt, hogy lassabban fejlődik a korabeli gyerekeknél. Kezelőorvosuk egy neves vidéki doktor budapesti magánrendelését ajánlotta.

Ő kisfejűséget állapított meg, azt mondta, a gyermek agya nem fejlődik, és a betegségére nincs gyógymód.

Amikor négy évvel később a Zika-vírus terjedésekor megjelentek a felvételek a kisfejűséggel született gyermekekről, a szülők elbizonytalanodtak, mert egyáltalán nem hasonlítottak a kisfiúra.

Visszamentek az orvoshoz, aki új diagnózist állított fel: koponyacsontosodási zavart, amit operálni kell. 

Az kisfiú agyát megműtötték, de állapota nem változott. Ebbe a szülők nem nyugodtak bele, felvették a kapcsolatot egy amerikai klinikával, mindent pénzzé tettek és végül kijutottak a Harvard Egyetem professzoraihoz.

Ők azt a szakvéleményt adták, hogy mindkét diagnózis téves, az agyműtét teljesen felesleges, szakszerűtlen volt. 

Az apa szerint a műtét után fia viselkedési problémái, fejlődési lemaradása fokozódott. Az orvosok szerint az agyműtétnél elhaltak bizonyos agysejtjei, de egy kezeléssel ezeket lehet regenerálni.

A család a magyar orvos ellen büntetőfeljelentést tett, és kártérítésért fog perelni.

Ügyvédjük, Helmeczy László szerint a történtek kimerítik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. A klinika, ahol a műtétet elvégezték, nem ismerte el a felelősségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik