Belföld

Kósa államtitkárának felesége kapta a legtöbb uniós pénzt Tolna megyében

Az elmúlt két évben egész Tolna megyében Kósa Lajos miniszter jobbkeze, Horváth István államtitkár angoltanár feleségének az agrárcége vitte el a legtöbb uniós, mezőgazdasági pályázati támogatást, írja a Népszava.

Több száz megyei vállalkozó igényelt uniós forrást, többségük néhány tízmillió forintot kapott, csak néhány nagyobb vállalkozás kapott 400 milliónál több összeget.

Széchenyi 2020 pályázati adatbázisa szerint Horváth, 2011-ben az angoltanár felesége nevén alapított érdekeltségének két év alatt összesen 497 millió forint támogatást ítélt meg az uniós források elosztását irányító Miniszterelnökség.

A céget hárommillió forintos alaptőkével alapították, az első években csak vegetált, aztán 2015-től elkezdett ömleni bele a pénz, majd két év alatt 12-szeresére nőtt a vagyona.

Az Elios-ügy kapcsán mi is írtunk már Horváth Istvánról:

  • Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról. Ez fontos, mert a projektek kiírása csak fél évvel később jelent meg, tehát hivatalosan az Elios egyáltalán nem tudhatott volna a pályázati lehetőségről.
  • Horváth István karrierjét az sem törte meg, hogy az Elios-ügy mellett a Fidesz másik nagy botrányában, a trafikbotrányban is főszerep jutott neki. 2013-ban – egy szintén Hadházy Ákos által készített – hangfelvétel bizonyította, hogy a polgármester előre elmondta a Fidesz-frakció tagjainak, ki kaphat a városában trafikot. Bár a politikus utóbb azt állította, hogy a felvétel csak egy belső megbeszélést rögzített, a dohányboltpályázatokról ítélkező zsűri mégis pont azokat hozta ki trafiknyertesnek, akiket Horváth javasolt képviselőtársainak.
  • Horváth Istvánról a napokban derült ki a Népszava cikkéből, hogy jelenlegi főnökéhez hasonlóan az ő családja is rengeteg állami támogatást nyert állattartásra. A sertéshízlalással és szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó Bikácsi Agrár Kft., amit Horváth István angoltanár felesége alapított, az utóbbi pár évben összesen 390 millió forintot kapott.

(kiemelt kép:mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik