Belföld
Kiskunfélegyháza, 2017. október 17.
Mûtét elõtti megbeszélés a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén újonnan kialakított egynapos sebészeti osztályon 2017. október 17-én. Ezen a napon kezdõdtek meg az osztályon az elsõ mûtétek. 
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Elméletben 8 százalékkal nőtt az egészségügyi dolgozók bére, a gyakorlatban egy forinttal se vihetnek többet haza

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 12. 18:14

Korábban a témában:

Az egészségügyi dolgozók zömének komoly meglepetésben volt része december elején, amikor megkapták a kormány által bejelentett 12 százalékkal emelt bérüket, mert nem vihettek haza több pénzt. A jelenség most megismétlődött, írja a 444.hu.

A kormány a közelmúltban 8 százalékos béremelést jelentett be, amit gyorsan előre is hoztak novemberről mostanra.

A lap szerint viszont egy 20 éve az egészségügyben közalkalmazottként dolgozó béremelése egyetlen árva forinttal nem emelkedett.

444.hu

A cikkben emlékeztetnek, az egészségügyi dolgozók fizetése meglehetősen bonyolultan áll össze. Van a garantált szakmai bérminimum, aminek összege a végzettségtől és a beosztásról függ, csakhogy a dolgozók fizetése annyira alacsony szintről indult, hogy nagy rés keletkezett az alapbérük és a megállapított bérminimum között, de a hiányzó összeget a kormány nem alapbérként, hanem más hivatkozással pótolta ki.

És itt jön a lényeg: amikor emelték az alapbért, a gyakorlatban ez nem jelentett valódi fizetésemelést, csak a belső arányok változtak, tehát amennyivel nőtt az alapbér, annyival csökkent a kiegészítés.

A 444.hu szerint van, aki valóban megkapta a 8 százalékos emelést, de akad olyan is, akinek 15 forinttal még csökkent is a keresete az emelés után.

Frissítünk!

A Csolnoky Ferenc Kórház szerint a Facebookra kirakott képhez tartozó vélemény és a hozzá írott kommentek megtévesztőek. A dokumentum ugyanis a minden év elején kiadott, a közalkalmazottak törvényben meghatározott átsorolásáról szól, nincs köze az ágazati illetményemelésekhez. A dokumentum január 10-én készült, a visszamenőleges hatályú bérfejlesztést meghatározó Kormányrendelet pedig február 1-jén került kihirdetésre.

 

A főigazgató, Dávid Gyula szerint álhír, hogy a kórházban nem emelkedtek a bérek. A kórházban minden egyes szakdolgozó megkapta a 2017. november 1-től érvényes 12 százalékos illetményemelést, illetve a Kormányrendeletben meghatározott 8 százalékos, január elsejétől visszamenőlegesen érvényes illetményemelésre is sor kerül. A visszamenőleges hatályú, 8 százalékos illetményemelést a rendeletnek megfelelően dolgozóink február 20-ig kézhez kapják.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.