Belföld

Olyan lelkes kongresszust tartott az MSZP, mintha máris megnyerték volna a választást

Nem történt meglepetés az MSZP szombati kampánynyitó kongresszusán. Elfogadták azt az országos listát, amelyet előző este közöltünk, rábólintottak a Párbeszéddel kötött szövetségre, leokézták Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. Illetve hiába vonult fel a Liberális párt, és igyekezett az utolsó pillanatig elintézni, hogy Fodor Gábor valahogy felkerüljön befutó helyre a listára, ez nem jött össze.

A kongresszuson beszédet mondott Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. A képviselő főleg arról beszélt, hogy mekkora a szegénység az országban, és hogy ez ellen érdemes küzdeni. Felidézte, hogy gyerekkorában ő is szegény volt, és születésnapjára sonkát kért, mert az volt mindennek a netovábbja.

Szabó Tímea sonkáról álmodott, Gőgöstől megkapja

Szabó Tímea azt mondta, hallott sok mindent, de ezek a legnagyobb tévedések. Szerinte nem járt el az MSZP felett az idő, és árulók sincsenek a pártban. Majd felsorolt néhány szocialista politikust, akik szerinte kiváló munkát végeznek: említette a „gyermekszegénység ellen szenvedélyesen küzdő” Bangóné Borbély Ildikót, a „nyugdíjasok ügyét minden párt politikusai közül egyedül képviselő” Korózs Lajost, a magyar földért küzdő Gőgös Zoltánt, és Kunhalmi Ágnest, Gurmai Zitát, Tüttő Katát említette még.

Gőgös Zoltán érkezett a színpadra Szabó után, aki megköszönte a dicséretet, és azt mondta cserébe felajánl egy szép pápai sonkát a politikusnőnek.

Az agrárpolitikus azt mondta, vidéki ember ritkán vesz fel sötét zakót, mert hülyén nézne ki benne a szürkemarhák között. Esküvőn és temetésen szokás csak így öltözni vidéken, és Gőgös szerint a kongresszus inkább egy menyegző, mert nagy ünnep. Majd azt ígérte, hogy a választás napján is zakóban lesz, mert reméli, hogy az az Orbán-rendszer temetése lesz.

Gőgös megígérte, hogy ha nyernek a választáson, akkor „el fogják takarítani a kiskirályokat” és kihúzzák a magyar vidéket abból a posványból, amelybe taszították.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke
Fotó: MTI/Soós Lajos

Dinamikus dunántúli duók

Gőgös után Tóth Bertalan, frakcióvezető és Mellár Tamás együtt lépett színpadra. Tóth Bertalan azzal kezdte, hogy baranyaiként nagyon fontos neki Pécs, de sajnos a város most dilettáns, rablógazdálkodást folytató fideszesek kezében van. Ezzel vezette fel, hogy Mellár Tamás lett az a jelölt, akit kilenc párt fog támogatni, ami miatt nem is lesz Baranyában MSZP-s jelölt. Tóth szerint ugyanis Mellárnak van a legnagyobb esélye győzni Pécsen.

Mellár megköszönte az MSZP támogatását, azt mondta, meghálálja, és megnyeri a választókerületét. A professzor szerint nagy bajban van az ország:

Nincsen baloldali és jobboldali Magyarország, nincsenek baloldali és jobboldali problémák, hanem egyetlen Magyarország van súlyos problémákkal

– Mellár szerint ezért kell leváltani a Fideszt, hogy végre egy kompromisszumképes, szakértőktől sem visszariadó kormány rendbe tegye a dolgokat.

A Tóth-Mellár duó után egy másik dunántúli páros jött: Harangozó Gábor somogyi országgyűlési képviselő és Magyar György, ügyvéd, aki mögött szintén összellenzéki összefogás körvonalazódik Siófokon. Harangozó három gyermekéről beszélt, azt mondta, nem szeretné, ha nekik ebben az illiberális, diktatórikus rendszerben kellene felnőniük, élniük.

Magyar György szerint a magyar jogállam halott, eltemették az Orbán-kormányok, ezért fel kell támasztani.Ehhez el kell menni választani, de az emberek csak akkor mennek el szerinte szavazni, ha van kire. Ő ezért indul. A koordinált indulás mellett érvelt, azt mondta, ha egymás ellen indulnak jelöltek, akkor abból karambol lesz, és ez csak a Fidesznek jó.

Vannak, akik szerint lehet más a politika. Így nem lehet más

– szólt be Magyar a külön listán, 106 saját jelölttel induló LMP-nek.

A politikussá avanzsáló ügyvéd ígéretet is tett: azt mondta, ha bejut a parlamentbe, akkor a választási törvény megváltozásáért fog küzdeni. Valamint megígérte, hogy egy sor jogállamiság felett őrködő állami intézményt „visszavesz” az Ügyészségtől, az Állami Számvevőszéken át, a Magyar Nemzeti Bankig. Magyar azzal zárta a megengedettnél jóval hosszabbra nyújtott beszédét, hogy Karácsony Gergely az ő miniszterelnök-jelöltje.

„Jobb lesz az országnak, ha MSZP-kormány jön!”

Jeremy Corbyn bátorító videóüzenete (nagyon jók vagytok MSZP-sek, küzdjetek a szegénység ellen), egy Kunhalmi Ágnes hangjával aláfestett kampányfilm (Magyarország színes, csak a fideszeseknek fekete-fehér) és Karácsony Gergely lelkesítő videója (ha én leszek a miniszterelnök, minden csodás lesz) után Hiller István választmányi elnök kapott mikrofont.

Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a párt országos kampánynyitó kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 10-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Hiller azzal kezdte, meggyőződéssel mondhatják bárkinek, hogy jobb lesz az országnak, ha MSZP-kormány jön. Szerinte alternatívát jelentenek Orbánékhoz képest, mert jó a programjuk, van jó miniszterelnök-jelöltjük, és az MSZP egy jó közösség. Az illiberális demokrácia a rabok országa Hiller szemében, ezért azt szeretné elérni, hogy minél többen menjenek szavazni, meg kell szólítaniuk az „elnémított milliókat.”

Hiller után Kunhalmi Ágnes beszélt, aki szerint sorsdöntő választás lesz a következő. Sokan mondják, hogy már nincs demokrácia, de a budapesti MSZP-elnök szerint ettől még a nehezített pályán is meg lehet verni a Fideszt a választáson.

Az MSZP vezető kampányarcává választott Kunhalmi szerint két világ között kell majd választani április 8-án: a nemzetállami elzárkózás és az európai demokrácia között kell majd dönteni.

„Ki nyerne, ha nem mi?” – tette fel a költői kérdést Kunhalmi. Azt mondta, a szocialisták voltak, vannak, és maradnak is – és ők az alternatíva, nekik kell győzniük, mert „a hit, a remény, a jövő nem a jobboldalon van.”

Karácsony: „A magyar emberek nem rosszabbak, mint mások. A magyar kormányok rosszabbak!”

Molnár Gyula MSZP-elnök azzal kezdte, hogy ez a nap az Orbán-kormány legyőzésének első napja. A pártelnök azzal viccelődött, hogy a Párbeszéddel érdekházasságot kötöttek, de „már alakul a kémia”, ez „a tradíció és az innováció házassága” lesz Molnár szerint.

Molnár Gyula sokadikként a sorban elmondta, hogy többen szavaznak a Fidesz ellen, mint mellette. Majd ő is szavazásra buzdított: mivel ezt mindenki elmondta, így az MSZP belső mérései is azt mutathatják, amit már sokan, sok helyütt latolgattak, azaz minél nagyobb a választási részvétel, annál jobb eséllyel indul az ellenzék.

A pártelnök ezután név szerint szólította a szerinte esélyes egyéni jelölteket, őket hosszan tapsolta és ünnepelte a közönség.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos kampánynyitó kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 10-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

De nem annyira, mint Karácsony Gergelyt, akit olyan őrjöngés és vastaps fogadott, amilyet Orbán Viktor szokott kapni a sajátjaitól.

A miniszterelnök-jelölt azzal kezdte, hogy leírt egy lecsúszóban levő országot, ahol egy baloldal polgármester nyert választást, aztán minden jóra fordult, elkezdtek hazaköltözni a fiatalok. „Ez az ország Portugália” – keserítette közönségét Karácsony, de aztán csak kicsikart egy tapsot, azzal, hogy „itt is van egy baloldali polgármester.”

Zugló polgármestere sorolt néhány példát, hogy miért rossz hely Magyarország: szerinte betartott a Fidesz választási ígéretét, miszerint „csak a Fidesz”, de mindenki másnak rosszabb lett az elmúlt években. Ezért van itt az ideje Karácsony szerint a változásnak:

A hatalom emberei helyett jöjjön az emberek hatalma

– mondta Karácsony, aki igazi szociáldemokráciát szeretne Magyarországon. Kifejtette erre vonatkozó elképzeléseit, amit szlogen szinten úgy foglalt össze, hogy „nem az a jó ország, ahol sok a gazdag, hanem az, ahol kevés a szegény.” Jobb egészségügy, jobb oktatás, emelkedő bérek, emelkedő nyugdíjak – ezeket mind megígérte Karácsony. Nem hogy Portugália leszünk, hanem Finnország, sőt, Dél-Korea a zuglói polgármester szerint, ha ő lesz a miniszterelnök. Azért, mert:

A magyar emberek nem rosszabbak, mint mások. A magyar kormányok rosszabbak, mint mások

Karácsony azt mondta, ez akkor változtatható meg, ha valaki szolgálója politikusként az embereknek, nem pedig felettük hatalmaskodó. Göncz Árpádot idézve azt mondta Karácsony, ő azoknak a szolgálója lesz, akiknek nincsenek szolgáik.

Karácsony azzal fejezte be, hogy mindenkit arra kért, álljon fel, majd elszavalták közösen a Nemzeti dal első két sorát. Ezután hirtelen a 106 MSZP-s jelölt került a színpadra, dobosok jelentek meg, mindenki tapsolt, mosolygott, dobogott a lábával.

Az MSZP-Párbeszéd így indult harcba Karácsonnyal az élen.

(Kiemelt kép:MTI/Soós Lajos)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik